Dodik: Srebrenica najveći udarac za srpstvo
Foto: Fonet

Predsednik RS o godišnjici zločina

Dodik: Srebrenica najveći udarac za srpstvo

Društvo -
Srebrenica traži "jedan novi pristup i novo ispitivanje realnosti, koju bi svi prihvatili", rekoa je Dodik

BEOGRAD - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izjavio je da zločin u Srebrenici nije bio borba za srpstvo, nego najveći udarac srpstvu i kukavičluk, dodajući da "nam treba istina koju će svi prihvatiti".

Uoči obeležavanja 20. godišnjice Srebrenice, Dodik je rekao da institucije RS nisu krile nijednog zločinca i da mu je žao svih onih koji su stradali.

"To je ogroman zločin, koji je napravio i ogromnu političku smetnju. To pokazuje i ova propaganda koja pokušava stvoriti sliku da su svi Srbi potencijalne ubice u Srebrenici. Srbi nikada u prošlosti nisu pravili nedela, naprotiv, ponašali su se viteški, a ne kukavički, kako su se poneli u Srebrenici", istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srebrenica traži "jedan novi pristup i novo ispitivanje realnosti, koju bi svi prihvatili".

"Mi želimo istinu o tome, moglo bi se to postići kroz novu međunarodnu komisiju koja, kakve god podatke da da - mi smo spremni da ih prihvatimo", poručio je Dodik.

Govoreći o sadašnjim odnosima u BiH, Dodik je podsetio da njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata nije deo vlasti na nivou BiH i da će se "baviti vlastitim politikama na nivou RS, budno prateći šta se dešava na nivou BiH.

"Ništa što nije u skladu s Ustavom - neće proći, nijedna odluka. Bolje da ne pokušavaju, jer imamo mehanizme da to zaustavimo", poručio je on u intervjuu naslovljenom sa "Za nas je BiH nepotrebno mesto".

Dodik je ponovio da je BiH neodrživa zemlja, "što potvrđuje i to što konglomeracija koja se skupila u Sarajevu već gotovo sedam meseci ne može da formira vlast".

"Nemam vremena za neuspešne politike. Izvolite, formirajte vlast, naša poruka koju smo rekli jasno jeste da u obzir dolazi sve što je po Ustavu, ono što nije - bolje da ne pokušavaju", zaključio je Dodik.

(Politika/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja