DR LAZIĆ: Vantelesna i operacije katarakte o trošku države i kod privatnika
Foto: Nemanja Pančić

Da pacijenti što pre dođu na red

DR LAZIĆ: Vantelesna i operacije katarakte o trošku države i kod privatnika

Društvo -
BEOGRAD - Operacije katarakte uskoro će prvi put u Srbiji moći da se rade i u privatnim klinikama o trošku zdravstvenog osiguranja, a biće obnovljen i program vantelesne oplodnje u privatnim ginekološkim ustanovama, izjavila je danas v. d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dr Verica Lazić.

Ona je rekla da je razlog uključivanja privatnih klinika u sistem da bi pacijenti što pre došli na red. Za operaciju katarakte u proseku se čeka 12 meseci, a tu intervenciju očekuje 30.000 građana.

Na vantelesnu oplodnju čeka se pet meseci, a Lazić je rekla da će se nastojati u tome da se vreme čekanja smanji i da to bude do mesec dana. Ona je rekla da će RFZO uputiti poziv klinikama koje zadovoljavaju uslove da se prijave kako bi se u njima obavljale operacije katarakte i veštačka oplodnja.

"Mi u Republičkom fondu utvrđujemo kriterijume, objavićemo tačne uslove koji su potrebni da bi se privatne klinike uključile", istakla je Lazić. Kako je dodala, kada ustanuva ispuni uslove RFZO će sklapati ugovore i oni će biti predviđeni za jednu budžetsku godinu.

Govoreći o proceduri, Lazić je rekla da kada Republički fond sklopi ugovor sa privatnom klinikom, pacijenti će biti upućivani u te klinike samo sa zdravstvenom knjižicom i uputom kao i do sada.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track