DR MIOMIR PELEMIŠ: Situacija sa virusom Zapadnog Nila pod kontrolom
Foto: Thinkstock

Treba izbegavati stajaće vode

DR MIOMIR PELEMIŠ: Situacija sa virusom Zapadnog Nila pod kontrolom

Društvo -
Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti je ocenio da nema nikakvog razloga za brigu, ni za uzbunu, posebno imajući u vidu da je to blaga bolest, gde 80 odsto inficiranih osoba nema nikakve simptome

BEOGRAD - Situacija u Srbiji u pogledu virusa Zapadnog Nila je apsolutno pod kontrolom, a u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije registrovan je samo jedan bolesnik koji ima tu infekciju, izjavio je danas direktor te klinike dr Miomir Pelemiš.

Pelemiš je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je taj bolesnik preminuo, ali da je imao najteži oblik infekcije.

On je ocenio da nema nikakvog razloga za brigu, ni za uzbunu, posebno imajući u vidu da je to blaga bolest, gde 80 odsto inficiranih osoba nema nikakve simptome.

Riziku su izloženije osobe koji imaju oslabljen imunitet i koje su u odmakloj životnoj dobi, posebno ljudi koji imaju teške hronične bolesti, objasnio je Pelemiš.

Prema njegovim rečima, za ovaj, kao i za većinu virusa, ne postoji lek i lekari bore protiv simptoma koje virus uzrokuje, kao što su povišena temperatura, bolovi u mišićima, poremećaji disanja i rada bubrega.

Govoreći o posebnom telu koje je formiralo ministarstvo zdravlja, Pelemiš je naglasio da je suština u prevenciji i uništavanju glavnih prenosioca ovog virusa - komaraca i da su preduzete mere u toj oblasti već dale rezultate.

"Treba izbegavati stajaće vode, područja gde ima komaraca", savetovao je Pelemiš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track