DRAMA U LIBIJI: Ne zna se ko je oteo Srbe, ni gde se oni nalaze!
Foto: Facebook), Jovica Stepić, Privatna Arhiva

Ni deset dana nakon otmice nema pomaka

DRAMA U LIBIJI: Ne zna se ko je oteo Srbe, ni gde se oni nalaze!

Društvo -
Srpski bezbednjaci vratili se iz Libije jer nisu uspeli da stupe u kontakt sa otmičarima, a sudbina Jovice Stepića i Slađane Stanković krajnje neizvesna

BEOGRAD - Otkup za dvoje otetih srpskih državljana u Libiji Jovice Stepića i Slađane Stanković ni posle deset dana niko nije tražio i niko ne zna gde se oni tačno nalaze, saznaje Kurir.Njihova sudbina krajnje je neizvesna, a pripadnici BIA i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović prethodnih dana boravili su u Libiji pokušavajući da, u saradnji sa stranim obaveštajnim službama, stupe u kontakt sa otmičarima, ali bez uspeha, pa su se juče vratili u Srbiju.Ambasador ućutao- Niko ništa ne zna o otetim Srbima, ni ko ih je oteo, ni gde se oni sada nalaze. Prvo se sumnjalo da ih je otela teroristička organizacija Islamska država, a onda se pojavila i priča da su ih kidnapovale lokalne kriminalne grupe. Međutim, i dalje niko sa sigurnošću ne može da kaže šta je pozadina ovog slučaja, odnosno ko i s kakvim namerama stoji iza svega, tako da naznaka kad će se sve razrešiti gotovo da i nema. Sa otmičarima niko nije uspeo da stupi u kontakt - priča izvor Kurira.Boža Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti, kaže da se nikada ovakvi slučajevi ne mogu brzo rešiti jer je to rizičan posao.- Sigurno je da će ovo trajati još izvestan period, ali je u ovom momentu teško bilo šta predvideti. Ipak, mislim da su oteti Srbi još uvek živi i da će oni najverovatnije biti pušteni, a tek će se videti pod kojim uslovima - kaže Spasić i dodaje:- Inače, zbunjuje to što već danima nemamo nikakav zvaničan komentar u vezi sa ovim slučajem. To zbunjuje javnost jer je pre toga rečeno da je situacija komplikovana, ali mi ne znamo o čemu je reč. Ućutao se i ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica, koji je na sva usta pretio da će objaviti neka dokumenta.U MSP su nam kazali da zbog delikatne situacije ne mogu da iznose bilo kakve informacije, te da se za sva pitanja obratimo kabinetu premijera, koji rukovodi ovim slučajem.Brat zabrinutPorodice otetih Srba danima žive u strahu za živote svojih najbližih. Dragan Mišić, rođeni brat otetog Jovice Stepića, kaže da je, kako vreme odmiče, sve više zabrinut, a da se čak i ne zna gde se oteti nalaze.- Niko nam ništa nije javio posle otmice. Uopšte ne znam šta se dešava i mnogo sam zabrinut. Verujem da će sve biti dobro. Mora da bude dobro - kaže on.(B. K.)

Oteti u gangsterskom obračunuIS BI IM ODRUBIO GLAVEIako je kriminolog Dobrivoje Radovanović prethodnih dana ocenio da postoji mogućnost da su Srbe oteli pripadnici terorističke organizacije Islamska država, njegov kolega Božidar Spasić ipak isključuje tu mogućnost. Kako kaže, verovatno su oteti u gangsterskom obračunu islamističkih grupacija u Libiji.- Islamskoj državi dvoje srpskih činovnika, figurativno rečeno, ništa ne znače. Da ih je ona otela, odmah bi se oglasila, a zatim ih i ubila. Prosto bi im odrubila glave i pritom objavila snimak - kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track