DRAMATIČNO: Goran Hadžić umire, pustite ga na lečenje!
Foto: Reuters

Hag nastavlja proces protiv čoveka na samrti

DRAMATIČNO: Goran Hadžić umire, pustite ga na lečenje!

Društvo -
Stanje bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine je kritično, u pitanju je finalna faza tumora na mozgu i zbog tegoba ne može da prati suđenje, upozorava dr Čikarić

BEOGRAD - Goran Hadžić, kojem je dijagnostifikovan tumor na mozgu u finalnoj fazi, koji ne može da se operiše, mora hitno da bude pušten iz pritvora u Hagu kako bi započeo hemoterapiju, apeluju sagovornici Kurira!Suđenje teško obolelom Hadžiću, koji se tereti za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj od juna 1991. do decembra 1995. godine, u periodu dok je bio predsednik Republike Srpske Krajine, prekinuto je prošle godine tokom iznošenja odbrane nakon što je utvrđeno da boluje od kancera u završnoj fazi. Pacijent u takvom stanju, kako je navedeno u njegovoj dokumentaciji, prosečno živi 17 meseci.Mnogo tegobaProfesor dr Slobodan Čikarić, jedan od najuglednijih onkologa u Srbiji, objašnjava da Hadžić ima brojne tegobe zbog kojih ne može da prati suđenje.- Bolesnik s takvom dijagnozom ima jake glavobolje, povraćanje, česte napade Džeksonove epilepsije, koja dovodi do trzaja i grčeva ruku i nogu, pa i oduzetosti. Javlja se i poremećaj vida, pa i koma. Pitanje je da li u Hagu mogu adekvatno da ga leče. Njemu je što pre potrebna hemoterapija! - upozorava Čikarić.Borivoje Borović, advokat koji je zastupao mnoge haške optuženike, smatra da se u slučaju Hadžića krše sve evropske i svetske zdravstvene konvencije i apeluje na humanost Haga.- Pod ovim okolnostima, Hadžić suđenje ne može nikako da prati, a nastavkom procesa njemu se onemogućava pravedno i fer suđenje - smatra Borović, a s njim je saglasan i njegov kolega Toma Fila.

Advokat Borivoje Borović
Advokat Borivoje Borović

Nema dve godine- Da bi se suđenje prvostepeno završilo, potrebno je da prođu još dve godine, ali Hadžić to vreme nema na raspolaganju. Moraju što pre da ga puste u Srbiju na lečenje - upozorava Fila.Tužilaštvo je pre dva dana zatražilo nastavak suđenja jer, kako su obrazložili, smatraju da Hadžić može da prati suđenje i preko video-linka iz sudskog pritvora, ali i da proces može biti nastavljen i u njegovom odsustvu u slučaju bolesti.

Brine o ocuSIN GA ZOVE DVA PUTA DNEVNOSrećko Hadžić, sin Gorana Hadžića, čuje se telefonom s njim dva puta dnevno.- Srećko razgovara s njim svakog dana oko osam ujutru i osam uveče. On ih izveštava o zdravstvenom stanju - kaže izvor Kurira blizak porodici Hadžić.

REAKCIJERasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa HagomDržava je pre dva dana dala garanciju za njegovo puštanje, niko ne spori da je ozbiljno bolestan i da treba da se leči u Beogradu.Veroljub Arsić, poslanik SNSNe vidim zašto ga ne bi pustili, sve ukazuje na to da je teško bolestan i da mu je potrebna hemoterapija.Branko Ružić, poslanik SPSMedicinski razlozi ukazuju na potrebu da bude adekvatno tretiran u referentnoj zdravstvenoj ustanovi.Dragan Šutanovac, poslanik DSSvi treba da imaju jednak tretman i, ako je neophodno da se leči u Beogradu, svakako to podržavam.

DATUMI2011. godine je uhapšen na Fruškoj gori16. oktobra 2012. počelo suđenje u sheveningenu9. aprila 2014. tužilaštvo završilo iznošenje dokaza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track