Država zapošljava 100.000 sezonaca
Foto: Shutterstock

Stupa na snagu Zakon o sezonskom radu u poljoprivredi

Država zapošljava 100.000 sezonaca

InfoBiz -

Sistem vaučera biće ograničen na 90 dana, a radnici će biti osigurani i imaće uplaćene doprinose, što će u budžet doneti milijarde dinara

Usvajanjem zakona o privremenom sezonskom radu u poljoprivredi, sistemom vaučera na rok od 90 dana, biće zaposleno bar 100.000 sezonaca, najavio je ministar za rad Aleksandar Vulin.- Poljoprivreda je veliki rezervoar sive ekonomije jer su procene da u tom sektoru oko 300.000 ljudi radi neformalno. Niko nije prijavljen i država od toga nema nijedan dinar - kazao je Vulin dodajući da će zakon biti donet pre početka nove sezone poljoprivrednih radova.Sistemom vaučera biće obuhvaćeno bar 100.000 ljudi:- Ukoliko bi svi ti radnici bili prijavljeni bar na minimalac, država bi mogla da ostvari prihod koji se meri milijardama dinara. To bi bilo dobro i za poslodavce, a radnici bi ostvarili sva prava, bili osigurani u slučaju povrede na radu i imali uplaćene doprinose. Taj sistem biće ograničen na 90 dana kako se ne bi desilo da takav rad postane praksa.

Ana BrnabićSAKUPLJANJE FISKALNIH RAČUNA OD JANUARAMinistarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić najavila je da će nagradna igra prikupljanja fiskalnih računa kao vida borbe protiv sive ekonomije početi od januara naredne godine.- Da kraja novembra izgradićemo plan kampanje i pravila nagradne igre - kaže ministarka.

S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track