DRŽI JE U ŠACI: Šarićev čovek blokira Agenciju za privatizaciju!
Foto: Kurir Štampano

Neverovatno

DRŽI JE U ŠACI: Šarićev čovek blokira Agenciju za privatizaciju!

Društvo -
Račun Agencije u blokadi je od 23. februara ove godine za ukupno 25,9 miliona dinara. Razlog je pravosnažna presuda vredna 43 miliona dianra koju je Jerković dobio u slučaju transportne firme „7. juli“ iz Šapca

Mile Jerković, kontroverzni biznismen i zaštićeni svedok protiv narko-klana Darka Šarića, blokirao je račun Agencije za privatizaciju! Agencija je Jerkoviću oduzela najmanje deset firmi, 2010. godine stavila ga je na listu najnedisciplinovanijih kupaca, a ova državna institucija danas je u njegovim šakama.

Račun Agencije za privatizaciju u blokadi je od 23. februara ove godine za ukupno 25,9 miliona dinara. Prema saznanjima, razlog je pravosnažna presuda vredna 43 miliona dianra koju je Jerković dobio u slučaju transportne firme „7. juli“ iz Šapca, a koju mu je država oduzela pre tačno osam godina. Blokadi je istovremeno kumovala i presuda od 14 miliona u korist preduzeća “Laminat” iz Bajine Bašte.

- Agencija je ugovor sa Jerkovićem raskinula jer nije uplatio drugu ratu od 45,5 miliona dinara. Jerković se ugovorom obavezao i da investira dodatna 22,5 miliona dinara. Država mu presudom sada treba da vrati najmanje depozit koji je uplatio pre kupovine firme, ali je moguće da je Jerković tražio i dodatne naknade - kaže izvor.

Sagovornik ne krije da Agencija sada ima problem, ali otkriva i da će ovom biznismenu dolijati.- Nigde mu ne možemo naleći na račun jer su mu sve firme u blokadi. Agencija, međutim, protiv Jerkovića ima izvršne presude koje su veće nego što on ima prema nama - otkiva naš izvor. Jerković je dobio zaštitu države pošto je dao Tužilaštvu informacije o kretanju prljavog novca svog bivšeg ortaka Darka Šarića, koji su njegovi saradnici ubacivali u legalne tokove.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Učestvovao je u dvadesetak krupnih privatizacija. Zbog neizvršavanja obaveza ostao je bez najmanje desetak transportnih i poljoprivrednih firmi. Biznis je počeo otvaranjem restorana na graničnom prelazu Batrovci, a oduzimanje firmi nije mirno podneo. Prema pisanju štampe, po saznanju da će ostati bez šest preduzeća, svojevremeno je pokušao da izvrši samoubistvo u Agenciji za privatizaciju.

Darko Šarić
Darko Šarić

Većinu preduzeća kupio je u roku od godinu i po dana zaključno sa 2008. Preduzeća je kupovao na svoje ime ili ime ćerke Višnje i supruge Mirjane. Kupoprodajne ugovore je obično kršio jer obaveze nije izmirivao redovno. Zanemarivao je i investicione uslove, a imovinu firmi je zaduživao mimo dozvoljenog.

Radnici nemaju ni markicu

U Agenciji za privatizaciju potvrdili su juče za da im je račun u blokadi.

- Očekujemo da će blokada biti vrlo brzo skinuta - potvrdili su za naš list. Zaposleni u Agenciji imali su sreće da im je plata uplaćena pre blokade računa, ali su ostali bez markice za mart koju dobijaju pre 1. u mesecu.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja