Dudić pozvao muslimane da stave tačku na podele
Foto: Fonet

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji

Dudić pozvao muslimane da stave tačku na podele

Društvo -

BEOGRAD - Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić pozvao je sve muslimane koji žive u Srbij da stave tačku na podele i okupe se oko jedne, jedinstvene i tradicionalne Islamske zajednice radi očuvanja verskih, etičkih, kulturnih i svih drugih vrednosti.

"Protekle godine pokazale su da je ugrožavanje jedinstva Islamske zajednice glavni izvor destrukcije među muslimanima te da svaki korak podele izaziva nove podele", naveo je Dudić u saopštenju. Vreme je, smatra, da iz svih događaja protekle decenije izvučemo pouke i vratimo se organizacionom i vrednosnom jedinstvu.

ČITAJTE U KURIRU NOVI MUFTIJA JE SRBIN: Rođen je kao Ivan i vatreni je navijač Zvezde!

Dudićev poziv dolazi samo dan nakon što je Vrhovni sabor Islamske zajednice Srbije, čije je sedište u Beogradu i Novom Pazaru, raspustilo Rijaset, kao vrhovni organ u tehničkom mandatu, na čelu sa bivšim reis ul ulemom Ademom Zilkićem.

KO JE NOVI MUFTIJA SRBIJANSKI: Doktor nauka, rođeni Beograđanin i sestrić Ružice Sokić

Raskol u Islamskoj zajednici dogodio se s početka 2007. godine kada je u Beogradu formiran Rijaset Islamske zajednice Srbije, kao najviši organ, a na njegovom čelu je kao prvi reis bio je nedavno preminuli Hamdija Jususfspahić. U proleće na Saboru IZS u Novom Pazaru Jusufspahića je na toj poziciji zamenio tutinski imam Adem Zilkić, koji je tu funkciju obavljao u dva izborna ciklusa i već duže vreme je bio u tehničkom mandatu, jer mu je istekao i drugi mandat.

JUSUFSPAHIĆ RAZREŠEN: Novi muftija srbijanski Abdulah Numan

Te 2007. Islamska zajednica Srbije formirana je tako što je jedan broj imama i verskih službenika napustio sandžački Mešihat, kasnije Islamsku zajednicu u Srbiji, na čijem čelu je tada bio glavni muftija Muamer Zukorlić. Zukorlićeva Islamska zajednica u Srbiji je na jednom od svojih sabora odlučila da organizaciono pripada Islamskoj zajednici u BiH. Mesecima su trajali sukobi između dve opcije islamske zajednice oko preuzimanja džamija i prevlasti nad vernicima, ali i konceptualnih. Ne retko potezalo se i oružje.

Islamske verske zajednice bile su duboko uvučene u politiku, a politika je imala veliki upliv u verski život, posebno u Sandžaku gde i živi najveći broj Bošnjaka u Srbiji. Bilo je mnogo neuspešnih pokušaja mirenja vođa dve islamske zajednice tokom protekllih godina. Najviše truda u pomirenju ulagala je Turska, a jedan od glavnih pomiritelja je bio odlazeći turski premijer Ahmet Davutoglu.

Odlaskom reis ul uleme Mustafe Cerića u penziju sa pozicije poglavara Islamske zajednice u BiH, zatim ostavkom koju je Zukorlić podneo na poziciju glavnog muftije IZuS radi ulaska u politiku i jučerašnjim raspuštanjem Rijaseta IZS u tehničkom mandatu - stekao se jedan od glavnih uslova za pomirenje muslimana i Bošnjaka u Srbiji, na kome je insistirala Turska - odlazak Zukorlića i Zilkića sa čelnih verskih pozicija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja