ĐURAŠKOVIĆ: Podizanje zida neće sprečiti migrante da uđu u EU
Foto: AP

MUP pojačao mere kontrole

ĐURAŠKOVIĆ: Podizanje zida neće sprečiti migrante da uđu u EU

Društvo -
Mitar Đurašković iz Uprave granične policije je rekao da je od početka godine u Srbiji registrovano više od 61.000 iregularnih migranata i da oni biraju put kroz Srbiju jer je najkraći i najsigurniji

BEOGRAD - Podizanje zida na granici Mađarske i Srbije neće sprečiti migrante da uđu na teritoriju EU, ocenio je danas Mitar Đurašković iz Uprave granične policije.

On je rekao da je od početka godine u Srbiji registrovano više od 61.000 iregularnih migranata i da oni biraju put kroz Srbiju jer je najkraći i najsigurniji.

Đurašković je naveo i da je Vlada Srbije formirala Radnu grupu za rešavanje problema "mešovitih migracionih tokova" i da su preduzete neophodne mere za rešavanje ovog problema.

On je kazao da problem nelegalnih migracija nije samo problem Srbije, nego i okolnih zemalja.

"MUP je pojačao mere. Granična policija je uputila dodatne snage na granicu sa Mađarskom i mi aktivno sarađujemo sa kolegama iz Mađarske i Austrije", kazao je Đurašković.

On je rekao da podizanje zida na granici Mađarske i Srbije neće sprečiti migrante da uđu na teritoriju EU i dodao da iz iskustva zna da zidovi ni ranije nisu mogli da zaustave migrante, jer oni pronalaze i druge rute.

Govoreći o odnosu krijumčara prema migrantima Đurašković je kazao da "krijumčari ugrožavaju živote migranata i njihovo zdravlje".

"MUP je od početka godine podneo 444 kivične prijave protiv 666 počinilaca ovih dela", dodao je Đurašković.

(Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja