Đurđev: Hitno razdvojiti kriminalce od izbeglica
Foto: REUTERS

Zahtev: Potrebna je stroža kontrola

Đurđev: Hitno razdvojiti kriminalce od izbeglica

Društvo -
BEOGRAD - Srbija mora da zaštiti svoje građane od sve učestalijih problema sa grupama azilanata. Moramo da napravimo razliku između izbeglica koje sa porodicama tragaju za boljim životom i onih koji su spremni da kradu i otimaju.

Ovo je istakao Aleksandar Đurđev, jedan od osnivača Srpske lige, povodom sve većeg broja migranata koji prolaze kroz Srbiju.Pooštriti kazne- Glavno je pitanje zašto migranti dolaze upravo u Srbiju. Kada uđu u Grčku, koja je članica EU, zašto ne nastave kroz Bugarsku, takođe članicu EU, i tako olakšaju put do odredišta? Zašto, umesto toga, ljudi koji ih ilegalno transportuju biraju prolaz kroz Makedoniju i Srbiju iako znaju da ih na kraju puta čeka zid EU. Tačnije, mađarska žica prema Srbiji. Bugarsko zakonodavstvo mnogo oštrije sankcioniše ilegalni prelazak granice, do tri meseca zatvora. Istovremeno, u Srbiji oni koji budu uhvaćeni u ilegalnom prelasku provedu u zatvoru desetak dana.Đurđev naglašava da se uveliko osećaju problemi.

Ugrožena bezbednost- Ugrožena je bezbednost građana Srbije, a posebno dece. Ugroženi su imovina, red i mir. I na kraju, najveća lavina kritika padne na Balinta Pastora samo zato što je skrenuo pažnju na ove probleme. Potencijalno najpogubniji aspekt je očigledna diversifikacija stanovništva. Stanovništvo Srbije polako nestaje. Istovremeno, evropski zid na mađarskoj granici ima za cilj da zadrži izbeglice u Srbiji. Nedostatak regulative je najpogodnije tlo za ostvarenje toga. (M. L.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja