DVA I VIŠE SLUČAJA: Evo ko sme da vam traži JMBG!

Odluka je na nama

DVA I VIŠE SLUČAJA: Evo ko sme da vam traži JMBG!

Društvo -
Prvi zakon je zakonski osnov, a drugi naša saglasnost, što znači JMBG može da traži bukvalno svako

Jedinstveni matični broj građana koji sadrži mnoge lične podatke, ima prava da traži svako od građana Srbije, ali je obaveza da se daje samo onima koji imaju zakonsku osnovu.

Međutim, to i jeste problem jer nema tačnog spiska institucija i pravnih lica koja za to imaju zakonsku osnovu. Ako oni koji nam traže JMBG nemaju dokaz da imaju zakonsku osnovu za to, onda mi nismo u obavezi da im dajemo taj podatak.Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić, objasnio je da postoje dva osnova na osnovu kojih neko može da dobije od građana JMBG.

Prvi zakon je zakonski osnov, a drugi naša saglasnost, što znači JMBG može da traži bukvalno svako, od policije, preko RFZO, PIO Fond, banke, sudovi, kablovske TV, teretane, anketari itd.

Rodoljub Šabić
Rodoljub Šabić

- Drugi ga mogu prikupljati samo uz našu saglasnost. Odluka je na nama, niko nas ne sme prisiljavati da to učinimo – rekao je Šabić i upozorio da ukoliko smatramo da nema zakonskog osnova da damo JMBG, onda treba zahtevati da nam onaj ko ga traži označi zakon na osnovu koga to zahteva.- Ako smatramo da je insistiranje nezakonito i lišeno smisla, a pružilac usluge, na primer nedozvoljeno uslovljava svoje usluge davanjem JMBG, možemo se žaliti nadležnoj inspekciji, odnosno nadzornom organu određenog minisarstva u zavisnosti od toga da li su u pitanju trgovina, elektronske komunikacije ili ako su banke, žalićemo se NBS – kaže on i dodaje:

- Ako je reč o nedozvoljenoj obradi, prijava se može podneti i povereniku koji će preko svojih ovlašćenih lica izvršiti nadzor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track