DŽEFRI SAKS U BEOGRADU: Treći svetski rat uništiće planetu, budućnost nije sudbina!
Foto: TANJUG

Nova knjiga "Doba održivog razvoja"

DŽEFRI SAKS U BEOGRADU: Treći svetski rat uništiće planetu, budućnost nije sudbina!

Društvo -
Izuzetno sam uzbuđen što je knjiga izašla prvo na srpskom jeziku, poručio autor knjige i dodao da je pre tačno pre 25 godina bio prvi put u Srbiji sa suprugom i pratio "Plišanu revoluciju"

BEOGRAD - U Beogradu je večeras održana svetska promocija knjige profesora Kolumbija univerziteta Džefrija Saksa "Doba održivog razvoja" koji je tom prilikom poručio da budućnost čovečanstva zavisi od naših izbora.

"Budućnost nije sudbina, već pitanje izbora", rekao je Saks i objasnio da je mogućnost izbora najvažnija ljudska realnost te da čovek u svojim rukama drži budućnost razvoja, pa i opstanka. Prema njegovim rečima, zahvaljujući tehnološkom razvoju, postoji velika mogućnost napretka ali i samouništenja tako da je "na nama da razumemo koji su naši izbori".

- Izuzetno sam uzbuđen što je knjiga izašla prvo na srpskom jeziku, ako ništa, slike su toliko lepe, kao i kvalitet štampe, da knjigu jednostavno morate da pročitate - poručio je autor knjige i dodao da je pre tačno pre 25 godina bio prvi put u Srbiji sa svojom suprugom, kada su na televiziji pratili "Plišanu revoluciju".Svet se promenio, promenjen je tok globalnog napretka, imamo klimatske promene i krizna žarišta, konstatovao je on ukazavši na značaj ravnoteže slobode i odgovornosti na globalnom nivou, kao i borbe protiv siromaštva, klimatskih promena, zaštite ekologije.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

On je podsetio da se ove godine obeležava stota godišnjica Prvog svetskog rata rekavši da je 1914. godina izazvala pustoš i negativne posledice."Iz toga se vidi koliko je svet krhak. Ako 2014. godine napravimo takvu grešku, nikad se nećemo opraviti, uništićemo planetu", rekao je Saks u prepunoj sali hotela "Alure".Saks, koji je jedan od vodećih svetskih stručnjaka za održivi razvoj, izrazio je nadu da će koncept održivog razvoja koji kombinuje ekonomsku, društvenu i ekološku dimenziju zaživeti.

Prema rečima Vuka Jeremića, predsednika Centra za međunarodnu saradnji i održivi razvoj (CIRSD) knjiga, koja je najpre objavljena na srpskom jeziku predstavlja izdavački projekat ove organizacije. Za nekoliko nedelja očekuje se englesko izdanje.On je istakao da će koncept održivog razvoja obeležiti živote ove generacije i podsetio da će Ujedinjene nacije 2015. godine usvojiti novu strategiju o tome.

Goran Pitić, profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju i predsednik upravnog odbora Sosijete Ženeral banke istakao je da knjiga obiluje vrednosnim stavovima i važnim ekonomskim i etičkim pitanjima koje proističu iz bogatog ličnog iskustva autora.Knjiga, koja je po Pitićevim rečima ujedno i poziv na razmišljanje o budućnosti, provejava optimizmom da je stvari moguće promeniti."Održivi razvoj je najveći izazov savremenog doba", rekao je on i dodao da je ključno pitanje kako postići ekonomski rast uz ekološku efikasnost.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Saks je objasnio i da je za osam do devet puta povećan broj stanovnika na Zemlji od početka 19. veka, da 16 odsto populacije živi u siromaštvu, kao i da nije slučajno što je epidemija ebole izbila baš među siromašnima u Zapadnoj Africi gde nema zdravstvene zaštite.

- Da smo razmišljati o tome zašto ti ljudi nemaju zdravstvenu zaštitu, ebola se ne bi proširila na ostale delove planete – završio Džefri Saks s nestrpljenjem očekujući da se što više čitalaca lati njegove nove knjige i osvesti pre svega po pitanju sredine u kojoj žive.Podsetimo, za Džefri Saksa se čulo kada je 1985. godine u Boliviji uspeo da inflaciju sa 24.000 odsto obori na 15 procenata za samo godinu dana. Tvorac je “šok terapije”, a njegove mere brzog obaranja inflacije, trgovinske liberalizacije i privatizacije dale su dobre efekte u državama u kojima je došlo do pada komunizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track