EFEKTIVA: Kampovanje ispred Vlade Srbije, pa štrajk glađu dok se ne reši problem sa švajcarcima
Foto: Jevtic

Spremili šatore

EFEKTIVA: Kampovanje ispred Vlade Srbije, pa štrajk glađu dok se ne reši problem sa švajcarcima

Društvo -
BEOGRAD - Građani koji imaju kredite u švajcarskim francima će u subotu, 28. novembra početi jednonedeljni protest ispred Vlade Srbije, kaže Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva i dodaje da su spremni šatori u kojima će dežurati sve dok im se neko ne obrati i izađe sa modelom rešavanja njihovog problema.

Gostujući u Novom danu N1 televizije, Gavrilović je istakao da će protest početi u 10 časova ispred NBS a da će u podne biti ispred Vlade i da je to protest bez razilaženja.

Imaju, kaže, spremne i naredne korake, ako ovaj protest ne urodidi plodom a to je štrajk glađu.

Oni su nezadovoljni radom Radne grupe formirane da nađe rešenje za problem konverzije kredita u francima jer su svi rokovi probijeni a nema rezultata rada. “Prvobitno je dat rok od 15 dana pa se to nije desilo. Onda je ministar Vujović pre nedelju dana rekao da će za dan, dva objaviti konačno rešenje ali ni to se nije desilo. Sve zemlje regiona to pitanje rešavaju a mi se bavimo matematikom i formulama”.

Gavrilović ukazuje da čak i da Radna grupa izađe sa konačnim rešenjem ono ne bi bilo obavezujuće već na nivou apela i bankama bi bilo ostavljeno da li će da ga prihvate ili ne.

Govoreći o četiri modela koja je predložila NBS, on je istakao da su ta rešenja doživeli debakl jer je samo 14 odsto zaduženih građana prihvatilo neki od modela i to kao kratkotrajan predah a ne konačno rešenje.

Prema njegovim rečima, položaj građana koji su prihvatili neki od modela je nešto bolji. Ako im je u momentu uzimanja kredita rata bila oko 20.000 dinara ona je skočila na 50.000 dinara a nakon prihvatanja nekog od modela ona je smanjena za dve ili tri hiljade dinara, pojašnjava on.

Konačno rešenje kojim bi građani bili zadovoljni je da se krediti konvertuju u evre po paritetu koji je važio na dan isplate.

“Banke to ne želi. To je rešenje primenjeno u Crnoj Gori i Hrvatskoj a ima najava da će biti primenjeno u Bosni”.

Ako banke ne pristanu na to rešenje, Gavrilović kaže da postoje presude koje ukazuju da će trajno rešenje do koga će se doći sudskim putem biti upravo to.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja