EKSKLUZIVNO: KURIR POKLANJA NAJLEPŠE IKONE HILANDARA
Foto: PR

“SAM HILANDAR JE SVETINJA I SVE JE U NJEMU SVETINJA.”

EKSKLUZIVNO: KURIR POKLANJA NAJLEPŠE IKONE HILANDARA

Društvo -

Od četvrtka uz Kurir sakupite svoju kolekciju svetinja

Od četvrtka, 23. marta, najuticajnije dnevne novine u Srbiji objavljuju seriju ikona pod nazivom Najlepše ikone Hilandara.

Svaka ikona ima svoju vrednost i značaj, a mi smo izabrali samo najpoznatija od oko pet stotina dela koja se čuvaju u manastirskoj riznici: ikona Bogorodice Trojeručice, koja se nalazi u Sabornoj crkvi manastira Hilandar i jedna je od najčuvenijih pravoslavnih ikona, najstarija ikona manastirske riznice - mozaička ikona Bogorodice Odigitrije (Bogorodica sa Hristom ) za koju se veruje da je nastala početkom 13. Veka, a tu su i ikone : Hrista Pantokratora, Svetog Arhanđela Gavrila, Svetog jevanđelista Mateja, Svetog jevanđelista Luke i druge.

Zanimljivosti koje se vezuju za manastir Hilandar najviše se vezuju upravo za njegove čudotvorne ikone.

Brojni vernici koji su obilazili Sveti manastir Hilandar nisu imali priliku da vide sva blaga koja se u njemu nalaze. Imajući to u vidu, kao i činjenicu da je ženama zabranjen pristup na tle Svete gore, verujemo da će nova akcija Kurira uspeti da dočara značaj, vrednost i lepotu najvrednijih među svetinjama sakupljenim u jedinom srpskom manastiru na tlu Grčke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track