EU: Bolja statistika, više para za Srbiju
Foto: AP/Ilustracija

Uskladili smo se sa evropskim standardima

EU: Bolja statistika, više para za Srbiju

Društvo -
Projekat je trajao četiri godine, od 29. septembra 2011. do 28. septembra 2015, godine, a obuvatio je tri komponente: popis stanovništva, domaćinstava i stanova, popis poljoprivrede i popis privrede

BEOGRAD - Srbija je uskladila svoju statistiku sa evropskim sistemom i standardima, što će joj omogućiti lakši pristup sredstvima iz EU fondova, rečeno je danas povodom završetka projekta, za koji je EU donirala Srbiji 24 miliona evra.

Projekat je trajao četiri godine, od 29. septembra 2011. do 28. septembra 2015, godine, a obuvatio je tri komponente: popis stanovništva, domaćinstava i stanova, popis poljoprivrede i popis privrede (istraživanje strukture rashoda i prihoda poslovanja pravnih lica i preduzetnika). "Srbija je sada bolje usklađena sa regionalnim, socijalnim i poljoprivrednim statističkim sistemima, što je ključno za apsorpciju budućih fondova EU", rekao je savetnik u Delegaciji EU u Srbiji Stefan Hudolin.

On je istakao da se radi o velikom poduhvatu u kome je učestvovalo više od 50.000 popisivača, kao i da je zabeleženo više od 100.000 preuzimanja podataka i oko 8.000 aplikacija za mobilne telefone. Hudolin je rekao da su statistički podaci osnov za strateško i razvojno planiranje i da je statistika u Srbiji usklađena sa evropskom statistikom.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je precizirao da je ukupna vrednost tog posla bila 40 miliona evra, od čega je EU obezbedila 60 odsto sredstava. On je naveo da je za potrebe popisa, u okviru projekta "IPA 2011 - Direktna finansijska podrška EK za usaglašavanje statičkog sistema Srbije sa Evropskim statičkim sistemom", bilo odštampano više od 300 tona materijala i objavljeno oko 60 knjiga i specijalnih publikacija.

"Dobijeni podaci su od neprocenjive vrednosti, ne samo za kreatore politike i Zavod za statistiku, već za celo društvo", istakao je Kovačević. On je podsetio da Srbija ima dugu tradiciju popisa, koja datira još iz 1834. godine i da su ti podaci istorijsko blago.

Direktor Republičkog sekretarijata za javne politike Jasna Atanasijević je poručila da vlada prilikom kreiranja javnih politika treba što više da koristi dobijene statističke podatke. Učesnicim skupa se video porukom obratio i direktor za međunarodne odnose Evrostata Piter Everers koji je, takođe, pohvalio Republički zavod za statistiku Srbije ističući da se su popisi stanovništva, poljoprivrede i privrede uspešno sprovedeni, kao i da je Srbija pokazala posvećenost u usklađivanju svog statističkog sistema sa EU, što je veoma ohrabrujuće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track