FARSA: Haradinajev čovek hteo da ubije Srbe, policija ga pustila!
Foto: Fonet

Uhapsili, pa oslobodili teroriste

FARSA: Haradinajev čovek hteo da ubije Srbe, policija ga pustila!

Društvo -
Muhamed Keljmendi, član rukovodstva stranke Alijansa za budućnost Kosova, uhapšen juče pod sumnjom da je spremao napad na severni deo Kosovske Mitrovice

BEOGRAD - Član rukovodstva stranke Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja Muhamed Keljmendi uhapšen je juče pod sumnjom da je pripremao teroristički napad u severnom delu Kosovske Mitrovice! Međutim, Keljmendi je posle samo nekoliko sati pušten iz pritvora!Prema prvim informacijama, pripadnici Specijalnih snaga kosovske policije uhapsili su Keljmendija u južnom delu Kosovske Mitrovice dok je putovao na sahranu Ise Boljetinija, a s njima su uhapšena i dvojica njegovih prijatelja, bivših pripadnika OVK, čiji identitet zasad nije objavljen. Portparol stranke Alijansa za budućnost Kosova Ernest Luma potvrdio je za kosovske medije da je Keljmendi uhapšen i da se nalazi u Direkciji za borbu protiv terorizma i teška kriminalna dela u Prištini.Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić smatra da je hapšenje bilo kog člana Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova očekivano.Teroristička istorija- Ljudi iz njegovog okruženja imaju bogatu terorističku istoriju. Začudio bih se da neki pošten čovek to uradi. Priča o severu Kosova Albancima bode oči još od 1999. godine, a priča o kosovskoj oluji od tada se ne stišava. Konstantno putem terorističkih napada pokušavaju Srbe da isele sa severa Kosova. To je njihova stara strategija koja je davala rezultat, jer je činjenica da su i do Kosova došli na takav način - kaže Dragišić, dok Marko Ðurić, direktor Kancelarije za KiM, kaže da je hapšenje osoba optuženih za pripremu terorističkih napada na severu KiM pokazuje da je politički ekstremizam stvarna pretnja.- Potrebno je da se svi albanski lideri ograde ne samo od onih koji su kovali zaveru za zločin iz mržnje na Severu KiM već i od antisrpske ideologije koja stoji iza njega - kaže Ðurić.Međutim, nekoliko sati pošto je uhapšen, Keljmendi je, kako tvrde kosovski mediji, pušten.- Takav spektakl policije Kosova, sa psima i toliko naoružanja, kao i neverovatno privođenje, a onda dovođenje do zatvora u Prištini u deo za teška krivična dela i terorizam samo da bi me pitali da li znam studenta iz AAB neshvatljivo je i sramno kad je reč o MUP Kosova - rekao je Keljmendi za televiziju Klan Kosova.

Krvnik... Muhamed Keljmendi
Krvnik... Muhamed Keljmendi

Pitanje za policijuAleksandar Radić, stručnjak za bezbednost, kaže da su dosadašnja saznanja ukazivala na to da su postojale terorističke pretnje, a hapšenje je dokaz da su tačne.- To što su pustili Keljmendija, a naveli da sprema teroristički napad jeste pitanje pre svega za policiju - kaže Radić.

Čije je gore listSABORCI RAZORILI KUMANOVOPre mesec dana u terorističkom napadu u Kumanovu stradalo je 14 terorista i osam policajaca, a napad su predvodili saradnici lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, dok se njegov rođeni brat Daut pominjao kao mozak operacije. Tu akciju sprovodili su Muhamed Krasnići, Mirsad Ndrecaj, Sami Ukšini, Beg Rizaj i Dene Šehu. Kako se tad navodilo, za napad su znali i Hašim Tači, šef diplomatije Kosova, i Edi Rama, premijer Albanije.

Goran RakićSKREĆU S TEMES druge strane, Goran Rakić, gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice, kaže da je policija preventivno delovala i da je sad sve u rukama nadležnih.- Smatram da je ovo skretanje s teme jer postoji toliko organizacija koje se bave regrutovanjem mudžahedina, a ovo se predstavlja kao gorući problem - kaže Rakić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track