(FOTO) JUBILEJ VOJSKE Gašić: Pouzdani čuvari srpskog neba
Foto: Ministarstvo Odbrane Darimir Banda2

Svečanost

(FOTO) JUBILEJ VOJSKE Gašić: Pouzdani čuvari srpskog neba

Društvo -
Ministar odbrane je istakao i da je jedan vek postopjanja tih jedinica ispisan brojnim uspesima, odlučnosću, patriotizmom i hrabrošćću njihovih pripadnika.

BEOGRAD - Pripadnici artiljerijsko raketnih jedinica Vojske Srbije danas su obeležiti vek postojanja i svoj dan, 30. septembar, u znak sećanja na isti datum iz 1915. kada je artiljerac Radoje Raka Ljutovac iz topa oborio nemački avion.

Centralnoj proslavi "Sto godina artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva", u kasarni "Banjica" prisustvovao je i ministar odbrane Bratislav Gašić naglasivši da su pripadnici tih jedinica kroz istoriju, a i danas bili i ostali pouzdani čuvari srpskog neba. Gašić je istakao i da je jedan vek postopjanja tih jedinica ispisan brojnim uspesima, odlučnosću, patriotizmom i hrabrošćću njihovih pripadnika.

"Baštineći dugu i slavnu istoriju, artiljerijsko raketne jedinice Vojske Srbije danas predstavljaju savremeni rod Vojske Srbije i pouzdanog čuvara i zaštitnika srpskog neba", rekao je on. Prema njegovim rečima, dostignuti nivo opremljenosti jedinica, kao i osposobljenost i profesionalzam njihovih pripadnika rezultat su višedecenijskog razvoja, ali i školovanja u zemlji i inostranstvu.

On je podsetio i da su se tokom 78 dana NATO agresije, pripadnici tih jednica hrabro i odvažno suprotstavili nadmoćijem neprijatelju da je i 250. raketne brigada odlikovana Ordenom narodnog heroja. Gašić, kao i članovi porodica i prijatelji i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položili su vence na spomenik poginulim pripadnicima te jedinice i odali im poštu.

Pored 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva u proslavi je učestvovao i deo jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Kopnene vojske. Nakon defilea jedinica, prikazan je deo raketne tehnike kojom je opremljena i modernizovana 250. raketna brigada. Dan artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva proslavlja se 30. septembra u spomen na obaranje prvog neprijateljskog aviona iznad Kragujevca 1915. godine.

Ljutovac je vatrom iz modifikovanog topa zemaljske artiljerije oborio nemački avion "Dajmler", koji je bombardovao Kragujevac, što je bio prvi u istoriji slučaj obranja vazduhoplova na taj način. Avion je pao u centar Kragujevca, u glavnu ulicu, baš ispred kuće u kojoj se nalazio štab Vrhovne komande, navode hroničari. Istorijska dokumenta kažu da je Ljutovac, čim je video šta je uradio, uzjahao konja i u galopu se sjurio u grad.

Zabeleženo je da se probio kroz masu radoznalog naroda koji je gledao avion u plamenu, stao mirno i vojničkim pozdravom odao poslednju poštu neprijatelju, poginulom pilotu Fon Šeferu i njegovom pomoćniku Otu Kišu. Ljutovac je šest dana kasnije za taj podvig odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde sa zlatnim mačevima. On je kasnije prešao put preko Albanije, preživeo proboj Solunskog fronta i dobio još dva odlikovanja. Kada je skinuo uniformu, Ljutovac je otvorio trgovinsku radnju u Trsteniku, i živeo skromno do kraja života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track