(FOTO) NAJVEĆE ZIMOVALIŠTE SOVA NA SVETU: U Kikindi postavili kutije za gnežđenje
Foto: Saša Urošev

Na stablima u centru grada

(FOTO) NAJVEĆE ZIMOVALIŠTE SOVA NA SVETU: U Kikindi postavili kutije za gnežđenje

Društvo -
KIKINDA - Kontinuirana briga Kikinđana o najvećem zimovalištu sova ušara na svetu, potvrđena je postavljanjem kutija za gnežđenje ovih ptica grabljivica.
1 / 3 Foto: Saša Urošev

Namera stručnjaka Centra za zaštitu sova Srbije, jeste da se na stablima u centru grada, postavi 20 ovakvih kutija:

"Za izradu kutija ne koristimo drvo, nego recikliran tetrapak koji je vodootporan. Na ovaj načim obezbedićemo da se ptice bezbednije gnezde, a Kikinđanima i eko turistima iz svih krajeva sveta, još više ćemo približiti sove ušare", kaže za Kurir Milan Ružić, predsednik Centra za zaštitu sova Srbije.

Ekspert za sove, pojašnjava da su na stablima u centru Kikinde, ove ptice pronašle bezbedno mesto, gde je manje snega i vetra, a u okolini grada, na njivama, ogromne količine hrane:

"Iako u Zrenjaninu, Kuli i Srbobranu ove ptice, takođe, masovnije dolaze, centar Kikinde je bez premca. Pre petanestak dana smo izbrojali 371 sovu, a očekujemo da njihova populacija ove zime dosegne 500 jedinki", navodi Ružić i podseća da su ornitolozi, rekordne 2009. godine, izbrojali 743 sove:

"U naše planove spada i instaliranje kamera na nekoliko stabala, koje će omogućiti ljudima da ih još bolje upoznaju. Medijski vetar u leđa, Kikindi kao jednoj od deset najznačajnijih sredina za boravak divljih životinja, daće dokumentarac ekipe “One planet” u produkciji BBC. Film je ovde lane snimljen, a premijerno će biti prikazan krajem iduće godine", kaže Ružić.

Procenjuje se da će ovaj dokumentarac i četvorominutni segment o sovama, videti oko 500 miliona ljudi, a serija će se prikazati u čak 200 zemalja.

(S. U.)

Zaštitni znak Kikinde

Posebnom odlukom SO Kikinda, centar grada zaštićen je kao najveće zimovalište sova na svetu. Sve češće sa dvogledima i fotoaparatima, sove dolaze da posmatraju ornitolozi iz celog sveta. U decembru se očekuju grupe iz Italije i SAD. Već četiri godine se održava i manifestacija " Novembar-mesec sova ušara”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track