(FOTO) ZA POBOLJŠANJE ODNOSA SRBIJE I SVETE STOLICE: Nikolić uručio Orden nadbiskupu Antoniniju
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Orden srpske zastave drugog stepena

(FOTO) ZA POBOLJŠANJE ODNOSA SRBIJE I SVETE STOLICE: Nikolić uručio Orden nadbiskupu Antoniniju

Društvo -
Svojim angažovanjem nadbiskup Orlando Antonini znatno je doprineo visokom nivou odnosa Srbije i Vatikana, navodi se u obrazloženju i ističe da je po prvi put u savremenoj istoriji predsednik Republike lično odlikovao apostolskog nuncija
1 / 4 Foto: Tanjug/Tanja Valič

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas Orden srpske zastave drugog stepena apostolskom nunciju, nadbiskupu Orlandu Antoniniju, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između Srbije i Svete Stolice.

Svojim angažovanjem nadbiskup Orlando Antonini znatno je doprineo visokom nivou odnosa Srbije i Vatikana, navodi se u obrazloženju i ističe da je po prvi put u savremenoj istoriji predsednik Republike lično odlikovao apostolskog nuncija.

Antonini je nakon uručenja Ordena u Predsedništvu Srbije rekao da je veoma polaskan odlikovanjem i da će od danas sa još više truda brinuti o razvijanju bilateralnih odnosa Svete stolice i Srbije i nastaviti da bude ambasador Srbije.

On je, podsetivši da je Nikolić po preuzimanju funkcije predsednika rekao da želi da zadrži otvorena vrata prema Istoku i prema Zapadu, ocenio da je to veoma riskantna geopolitička uloga koja je u istoriji Srbiji donela mnogo nevolja i patnji, ali koja takođe može biti puna mogućnosti za onoga ko zna kako da ih upotrebi.

Nadbiskup Antonini je rekao da je tokom šest godina svoje misije bio u prilici da vidi proces transformacije zemlje i da je shvatio kako kompleksna i teška može biti realnost na ovim prostorima, na geopolitičkom i na verskom nivou.

"Trudio sam se da što je moguće više zainteresujem Svetu stolicu za ovu zemlju i mogu da kažem da sam sreo drage i otvorene ljude među pripadnicima verskih i loklanih zajednica, zainteresovane da probude odnose među nama, čak želeći da počnu proces razjašnjavanja, koliko god je to moguće, bolnih činjenica naše zajedničke istorije", rekao je on.

 Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Apostolski nuncije je Nikoliću poželeo da njegov susret sa papom u septembru donese značajne rezultate sa obe strane. Antonini je dodao da će od danas zadatak razvijanja bilateralnih odnosa između Srbije i Svete stolice obavljati sa još više truda.

"Kako je Srbija moje poslednje poslanje kao diplomate pretpostavljam i nadam se da sam ovde upotrebio najbolje iz iskustva koje se sakupljalo u meni za 36 godina služenja Svetoj stolici", rekao je Antonini.

Antonini je podsetio i da je tokom njegovom službovanja potpisan dogovor, prvi nakon stotinu godina, o obrazovanju i kulturi, kao i da su slični dogovori potpisani sa biblioktekom i arhivom Patrijaršije, kao i sa Bogoslovskim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Bio bi, kaže, veoma zadovoljan i ako bi bila formirana mešovita srpsko- hrvatska komisija koju je predložio papa.

 Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Uručenjnu odlikovanja prisustvovali su patrijarh srpski Irinej, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, ambasador Italije Đuzepe Manco. Antonini je imenovan za apostolskog nuncija 8. avgusta 2009. godine, a predsednik Srbije je 1. jula potpisao ukaz o odlikovanju apostolskog nuncija nadbiskupa Antoninija.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track