GAŠIĆ: Srbija kupuje dva ruska helikoptera!
Foto: Ministarstvo Odbrane

Četvrta Moskovska konferencija o međunarodnoj bezbednosti

GAŠIĆ: Srbija kupuje dva ruska helikoptera!

Društvo -
Gašić je izjavio da je sa Šojguom razgovarao i o školovanju deminera, kao i da bi 56 pripadnika Vojske Srbije ove godine trebalo da bude upućeno na školovanje u visokoškolske ustanove Vojske Ruske Federacije

MOSKVA - Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić razgovarao je tokom posete Moskvi s ruskim kolegom Sergejom Šojguom o kupovini dva vojna helikoptera, vojno-ekonomskoj i vojno-obrazovnoj saradnji.

Gašić, koji je u Moskvu doputovao na Četvrtu Moskovsku konferenciju o međunarodnoj bezbednosti, izjavio je da je sa Šojguom razgovarao i o školovanju deminera, kao i da bi 56 pripadnika Vojske Srbije ove godine trebalo da bude upućeno na školovanje u visokoškolske ustanove Vojske Ruske Federacije.

Govoreći o proslavi 70. godina od pobede nad fašizmom, Gašić je rekao da je reč o velikom jubileju i da mu je drago što je Srbija dobila poziv da učestvuje na Paradi ponednika u Moskvi.

"Mi smo taj jubilej proslavili u Beogradu u oktobru našom paradom, posle 30 godina. Drago nam je da smo dobili poziv da budemo deo te parade kao deo koalicionih snaga koje su 1945. godine uspele da pobede fašizam", rekao je Gašić.

Kako prenosi taj portal, Šojgu je na sastanku s Gašićem izjavio da Rusija vidi u Srbiji dobrog i pouzdanog partnera u vojnoj i vojno-tehničkoj sferi.

Šojgu je zahvalio Gašićuo na učešću Srbije na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, dodavši da će Beograd imati mogućnost da izloži svoj pogled na međunarodnu bezbednost i situaciju na Balkanu.

"Želeo bih da potvrdim da mi u Srbiji vidimo starog, dobrog, pouzdanog i predvidivog partnera. Naše prijateljstvo vezuje zajednička istorija, zajednička sećanja i podvizi naših predaka", naveo je ruski ministar odbrane.Srpski ministar odbrane je izjavio da se odnosi Srbije i Rusije razvijaju u pozitivnom smeru.

"U 2012. imali smo devet planiranih aktivnosti u okviru vojne i vojno-tehničke saradnje, u 2013. godini je bilo 16, u 2014. - 26, a u 2015. je planirano 30 događaja.

Nadam se da će ih biti i više ako se uzmu u obzir i neplanirane aktivnosti", rekao je Gašić.

Četvrta Moskovska konferencija o međunarodnoj bezbednosti održaće se 16. i 17. aprila u Moskvi, u hotelu "Ukrajina", a osnovna tema konferencije biće "Globalna bezbednost: izazovi i perspektive".

General Sergej Šojgu je pozvao srpske vojnike na vojno-tehnički forum "Armija-2015" i Međunarodne vojne igre."U junu će biti održan veliki vojno-tehnički forum "Armija-2015". Mi vas, naravno, pozivamo na ovaj događaj, a u avgustu - na Međunarodne vojne igre.

Sada, neće biti samo "tenkovski biatlon", već i mnoga druga takmičenja. Nadamo se da srpski vojnici neće ostati bez trofeja", rekao je Šojgu na sastanku sa šefom srpskog odbrambenog resora.

Gašić je uverio Šojgua da će srpski vojnici "uvek učestvovati na tenkovskom bijatlonu".Prema njegovim rečima, na sledećim vojnim igrama učestvovaće inženjerske jedinice vojske Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track