Gašićevoj televiziji iz budžeta 14,3 miliona
Foto: Dragan Kadic

Savet za borbu protiv korupcije

Gašićevoj televiziji iz budžeta 14,3 miliona

Društvo -
TV Plus iz Kruševca, koja je u vlasništvu ministra odbrane, najviše državnog novca dobila u trenutku kad je on bio gradonačelnik tog grada

BEOGRAD - Televizija Plus iz Kruševca, koja je u vlasništvu ministra odbrane Bratislava Gašića, od 2009. do 2014. iz budžeta dobila 14,3 miliona dinara, pokazao je izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji.U izveštaju se navodi da je Gašić vlasnik televizije preko firme „Saco d.o.o.“, da je upravljačka prava u aprilu 2014. preneo na drugo lice, kao i da je račun te medijske kuće u blokadi tri godine. Ipak, to ne ometa poslovanje televizije jer se ono obavlja preko preduzeća „ADD produkcija“, koje je u vlasništvu Gašićeve supruge Irene.Po konkursu- Preduzeće „ADD produkcija“ najviše novca za pružanje usluga gradskoj upravi Kruševca, budžetskim ustanovama u tom gradu i susednim opštinama ostvarilo je u periodu kad je gradonačelnik bio Bratislav Gašić, od 30. juna 2012. do 30. aprila 2014 - navodi se u izveštaju.U prvih devet meseci 2014. Gašićeva televizija primila čak 3,7 miliona dinara iz budžeta, u 2013. je uzela 4,7 miliona, a u 2012. sumu od 1,9 miliona. Od 2009. do 2011. „ADD produkcija“ je iz budžeta primila dva miliona dinara. Samo u vreme dok je Gašić bio gradonačelnik direktno iz budžeta je dobio dva miliona.Gašić navodi da su podaci Saveta laž i da on ne utiče na dodelu novca i uređivačku politiku sopstvene televizije.- Sve što je objavljeno je laž! U televiziju Plus nisam ušao godinu i po. To znači da imaju slobodu kao da su u samoupravljanju. Ta televizija je dobijala novac po konkursu - tvrdi Gašić.I Gašićev sin Vladan, vlasnik je TV Zona iz Niša i Sportske televizije iz Kruševca.- Valjda i moja deca mogu da rade nešto u životu - kaže Gašić.Greška ili nameraZa vlasništvo u medijima vezuje se i socijalista Dušan Bajatović, i to preko TV Most, koju drže njegovi roditelji. Ova televizija je iz budžeta od 2011. uzela ukupno 8,6 miliona dinara. U izveštaju se pominje i ministar Nebojša Stefanović, koji je pre dolaska na vlast neposredno imao udela u listu Pravda i bio direktor marketinga kompanije „Interspid“, u čijem je vlasništvu bio Radio Fokus.- Pravda je ugašena pre nego što je SNS došao na vlast, pa mi je suludo dovođenje mene kao ministra u taj kontekst. Ne znam da li je greška ili je tendenciozno - kaže Stefanović.Sin lidera JS Dragana Markovića Palme Dalibor spominje se kao vlasnik „Autotransportno preduzeće Palma d.o.o.“, koje drži TV Palma plus.

Veliki dug u slučaj Arene sport umešan i bivši gradonačelnik VEZA „TELEKOMA“ I ĐILASAU izveštaju Saveta detaljno je obrađeno i poslovanje Arene sport. Kanale Arena sport proizvodi kompanija HD-WIN, koja je, pre nego što je „Telekom Srbija“ kupio 51 odsto, bila u vlasništvu Gorana Đakovića. U trenutku kad je „Telekom“ kupovao deo, HD WIN imao je gubitak veći od visine kapitala od 10,1 milion evra.- Najveći dug za sportski sadržaj, od 11,3 miliona evra, bio je prema firmi „Sport ADD Ltd.“ s Kipra, koja se u javnosti dovodi u vezi s Draganom Đilasom, a koja je formalno pod kontrolom Đilasovog prijatelja iz KSS Vuka Mitrovića - navodi Savet i objašnjava:- Ukupne obaveze prema dobavljačima za TV prava 1. juna 2011. iznosile su 16,5 miliona evra. Najveći deo finansijskih obaveza preduzeća odnosio se na pozajmice primljene od vlasnika Gorana Đakovića (6,4 miliona evra) i pozajmice od „Dajrekt medije“, „Hal sitija“ i „Sage“ (vlasnik Đaković). HD-WIN je imao obaveze prema „Sagi“ od 259.177.828 dinara za kupljenu opremu, dug po kreditu sa Hipo Alpe-Adrijom u vrednosti od 483.333 evra, kao i dug prema „Dajrekt mediji“, čiji je vlasnik u tom trenutku Dragan Đilas, od 387.000 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track