GENERAL DIKOVIĆ: Srbija nije vojno ugrožena, ali pretnji po bezbednost ima!
Foto: Fonet Nenad Djordjevic

Terorizam najveći problem

GENERAL DIKOVIĆ: Srbija nije vojno ugrožena, ali pretnji po bezbednost ima!

Društvo -
Rizik predstavlja i učešće građana balkanskih država u oružanim sukobima na Bliskom istoku. Najvažniji politički, pa i bezbednosni izazov za Republiku Srbiju je aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji, rekao je Diković

BEOGRAD - Srbija u ovom trenutku nije vojno ugrožena, a najveće bezbednosne pretnje predstavljaju etnički i religijski ekstremizam, međunarodna mreža organizovanog kriminala i ilegalne migracije ljudi motivisane ekonomskim, politickim i bezbednosnim problemima, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

"Rizik predstavlja i učešće građana balkanskih država u oružanim sukobima na Bliskom istoku. Najvažniji politički, pa i bezbednosni izazov za Republiku Srbiju je aktuelna situacija na Kosovu i Metohiji", rekao je Diković.

Navodeći da teroristicki napadi u Francuskoj jasno pokazuju da se bezbednosno okruženje promenilo i da je moderno društvo ranjivo kada su u pitanju nove i asimetrične pretnje, Diković je rekao da je pretnja terorizma u Srbiji do sada ispoljavana na Kosovu i Metohiji i jugu Srbije.

"Trenutne procene govore da je verovatnoca organizovanog teroristickog delovanja u Srbiji mala, ali nisu iskljuceni pojedinačni teroristicki akti. Činjenica je da Srbija svojim kapacitetima i saradnjom i koordinacijom aktivnosti sa medunarodnim partnerima može da doprinese sprecavanju eventualnih teroristickih aktivnosti", kazao je načelnik generelštaba VS, navedeno je sajtu lista.

"Formiranjem stalne mešovite radne grupe za borbu protiv terorizma na sednici Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti održanoj 9. januara, kojoj je predsedavao predsednik Vlade, naša zemlja je pokazala da ovom pitanju sve nadležne institucije prilaze s velikom pažnjom, kako bi se obezbedila sigurnost gradana", rekao je Diković.

Saradnja s KFOR korektna i profesionalna

On je ocenio da je saradnja VS i KFOR-a korektna i profesionalna, odvija se u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 i Vojnotehnickim sporazumom, a krase je međusobno poverenje i poštovanje.

"Zajednički zadatak nam je da obezbedimo stabilno bezbednosno okruženje i uslove za normalan život gradana. Radi održavanja stabilne bezbednosne situacije duž administrativne linije insistiramo na većem broju jednovremenih patrola - do sada smo ih imali oko 2.750 - posebno u rejonima gde su registrovane kriminalne aktivnosti kao što su šverc, ilegalni prelasci i bespravna seca šume. Sastanci na svim nivoima se redovno održavaju, a sa komandantom KFOR-a imam odlicnu komunikaciju", rekao je Diković.

Na pitanje kako gleda na potencijalno formiranje vojske Kosova, načelnik Generalštba VS je odgovorio:

"KFOR je faktor koji garantuje stabilno bezbednosno okruženje na prostoru Kosova i Metohije. Druge institucije na KiM koje se predstavljaju kao bezbednosne nemaju ni taj mandat niti kapacitet".

Planirana nova opremanja u Vojsci

Diković je naveo da nije tajna da dobar deo tehnike VS nije na tehnološkom nivou na kom bismo želeli da bude.

"Međutim, činjenica je da je Vojska Srbije nebrojeno puta pokazala da je sposobna da s raspoloživom tehnikom postigne izuzetne rezultate, cesto nadmašujuci karakteristike sredstava koje je proizvodač predvideo", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ove godine planirano je da se vojska opremi izviđačkom opremom, optoelektronskim sredstvima, opremom za vazdušno osmatranje i javljanje, letačkom i padobranskom opremom, očekuje se uvodenje u operativnu upotrebu prototipa LRSVM "morava", samohodna haubica "nora", a sredinom godine u opitnu jedinicu treba da stigne i "lazar", savremeno oklopno vozilo točkaš.

Diković: 4,5 posto žena u oficirksom kadru

Diković je rekao da danas u VS, bez Ministarstva odbrane, ima 8,9 odsto žena.

"Medu oficirima žena je 4,5 odsto, medu podoficirima 0,8 odsto, profesionalnim vojnicima 10,3 odsto, a među civilnim licima 25,9 odsto", naveo je general Diković.

( Tanjug/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track