GENERALŠTAB VOJSKE SRBIJE: Danas je Dan Centra za mirovne operacije
Foto: Fonet

Doprinos u očuvanju mira i bezbednosti u svetu

GENERALŠTAB VOJSKE SRBIJE: Danas je Dan Centra za mirovne operacije

Društvo -
BEOGRAD - Centar Generalštaba Vojske Srbije za mirovne operacije će danas, prvi put, obeležiti svoj dan - 17. novembar.

Taj centar je namenjen za izbor, obuku, opremanje, pripremu i upučivanje pojedinaca i jedinica iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalne operacije pod mandatom UN i EU.

Načelnik Centra u čije zadatke spadaju planiranje, organizacija i realizacija transporta pojedinaca, jedinica, naoružanja i vojne opreme u zone multinacionalnih operacija je pukovnik Milivoje Pajović.Planiranje, organizacija i realizacija nacionalnih i međunarodnih kurseva, seminara i predavanja po sadržajima značajnim za učešće u multinacionalnim operacijama, takođe spadaju u zadatke centra. Pripadnicima Centra za mirovne operacije, vojni praznik danas je čestitao i načelnik Generalštaba vojske Srbije general Ljubiša Diković.

"Kroz izbor, obuku, opremanje, pripremu i upućivanje pojedinaca i jedinica iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalne operacije pod mandatom UN i EU, značajno ste doprineli ugledu Vojske Srbije u zemlji i svetu", naveo je Diković.On je u čestitki objavljenoj na sajtu Vojske Srbije izrazio uverenje da će pripadnici tog centra, "slaveći svoj praznik po prvi put u Vojsci Srbije" nastaviti sa uspešnom realizacijom postavljenih zadataka.

Time će, prema njegovim rečima pripadnici tog centra nastaviti da pružaju doprinos očuvanju mira i bezbednosti u svetu, po čemu su prepoznatljivi u sistemu odbrane. Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažovani su u mirovnim misjama UN u Kongu , Liberiji, Obali Slonovače, na Kipru, u LIbanu , Centralnoafriučkoj Republici i na Bliskom istoku.Učestvuju i u multinacionalnim operacijama EU u Centralnafričkoj Republici, Somaliji i u državi Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track