POČAST ŽRTVAMA: 16. godišnjica NATO bombardovanja SRJ
Foto: Tanjug

Čuvati sećanje na žrtve

POČAST ŽRTVAMA: 16. godišnjica NATO bombardovanja SRJ

Društvo -
Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu, u Makedoniji, Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih snaga

Danas se navršava 16. godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

15.02 - Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je u Kruševcu povodom 16. godišnjice od početka NATO bombardovanja da civilizovan svet više nikada sebi ne sme da dozvoli da se tako nešto ponovi. "Na to da pamtimo ono što se desilo obavezuju nas životi svih onih sugrađana koji nisu preživeli to sumorno proleće. Civilizovan svet više nikada ne sme sebi da dozvoli da se tako nešto ponovi", kazao je Gašić na komemorativnom skupu u kruševačkoj kasarni "Rasina".

15.00 Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević položio je danas, povodom 16. godišnjice početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, venac na spomen-obeležje poginulim vojnicima na brdu Straževica u Beogradu. Nikodijević je ocenio da država ima obavezu da vodi računa "o porodicama stradalih i o onima koji su u tim borbama povređeni i ranjeni", ali i da izvuče pouke kako se "ovakve stvari nikada više ne bi ponovile".

14:15 - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da odnos Srbije i NATO ne treba da se zasniva na ljubavi ili mržnji, već na zajedničkim interesima - da u regionu vladaju mir i stabilnost.

On je, na brdu Straževica kraj Rakovice, gde je odao počast žrtvama bombradovanja iz 1999. godine, ponovio da Srbija ne želi da postane članica NATO. Dačić je objasnio da Srbija želi da kroz saradnja sa Alijansom iskoristi sve pogodnosti koje pruža i Individualni plan partnerstva Srbije i NATO, a koji se odnedavno primenjuje.

13:05 - Polaganjem venaca na spomen obeležja na Univerzitetskom trgu u Nišu, odata je danas pošta žrtvama bombardovanja u kojem je poginulo 56 Nišlija, a više od 200 je ranjeno.Predsednik Skupštine grada Mile Ilić rekao je da Niš treba da čuva sećanje na žrtve NATO bombradovanja i da brine o porodicama stradalih.

 Foto Beoinfo
Foto Beoinfo

12:56 - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali položio je venac na spomen obeležje poginulim vojnicima Gardijske brigade Vojske Srbije i pacijentima KBC Dragiša Mišović koji su stradali bombardovanju.Vence su položili i predstavnici Gardijske brigade, KBC Dragiša Mišović, kao i porodice poginulih gardista i pacijenata. Mali je nakon polaganja venca rekao da je današnji dan prilika da se setimo svih koji su tragično izgubili živote.

12:21 - Država će naredne godine izgraditi spomenik žrtvama bombardovanja 1999. godine, kazao je ministar rada Aleksandar Vulin, nakon polaganja venaca ispred spomenika deci stradaloj u NATO bombardovanju."Ovo je poslednji put da država Srbija nema gde da položi venac sećanja na svoje pobijene, na sve one koji su u agresiji NATO-a bili brutalno ubijeni. Iduće godine država će podići spomen obeležje, žrtve bar toliko zaslužuju", kazao je Vulin.

On je zahvalio "Večernjim novostima" na tome što su podigli spomenik stradaloj deci, jer, kako je naveo, da "nema toga mi (država) danas ne bi imali gde da položimo vence".

11:46 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je venac na Spomenik žrtvama NATO bombardovanja u Aleksincu i poručio da uvek opraštamo, ali da nikad ne smemo da zaboravimo i da je Srbija braneći sebe branila pravo i pravdu, međunarodne zakone i institucije.“Šesnaest godina je prošlo od kako su prve NATO bombe pale na naše gradove i sela, u njima na škole, bolnice, fabrike, televiziju i kasarne, čak i na ambasadu Narodne Republike Kine, izvan njih na naše njive, aerodrome, mostove i pruge. Kada im se učinilo da to nije dovoljno, gađali su naše kuće i u kućama naše najveće blago - našu decu" rekao je Nikolić.

"Braneći svoju teritorijalnu celovitost, branili smo međunarodni princip celovitosti svake suverene zemlje na svetu, branili smo pravo i pravdu, međunarodne zakone, povelje, institucije pred kojima bi trebalo da smo svi jednaki" istakao je Nikolić.

On je podvukao da smo i tada upozoravali da presedan nad Srbijom otvara Pandorinu kutiju sa strašnim posledicama po međunarodnu zajednicu.

11:30 - Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović poklonio se, položio cveće i zapalio sveću na spomen-obeležju "Zašto" u Tašmajdanskom parku.

Mladenović je novinarima rekao da i posle 16 godina rane i ožiljci još postoje i da se nije i ne sme zaboraviti sve što se dešavalo 1999. godine. "Bombardovanje zgrade RTS i ubistvo 16 radnika, koji su samo radili svoj posao, je akcija koja je ušla u istoriju kao simbol kako je NATO bombardovao našu zemlju", rekao je on.

Foto: MUP
Foto: MUP

10.39 - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odao je poštu poginulim pripadnicima MUP-a tokom bombardovanja porukom da njihova hrabrost i žrtva ne smeju nikada biti zaboravljeni."Kada god je bilo teško, srpski policajci bili su prvi na liniji odbrane zemlje i građana. Uvek su bili nepokolebljivi i neustrašivi, mareći više za tuđe živote nego za sopstvene", rekao je Stefanović koji je položio venac na spomen ploču poginulim pripadnicima MUP-a u Kneza Miloša.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track