GRIP UZEO ŽRTVU:  Muškarac preminuo na VMA od posledica AH1
Foto: Marina Lopicic

Infekcija

GRIP UZEO ŽRTVU: Muškarac preminuo na VMA od posledica AH1

Društvo -
“Registrovano je preko 600 pacijenata koji su u protekle dve sedmice zatražili lekarsku pomoć. Od težih bolesnika uzeto je 11 briseva ,od kojih su dva potvrdila grip AH1, a kod jednog pacijenta je u pitanju AH3 virus

BEOGRAD - Tridesetčetvorogodišnji muškarac preminuo je u četvrtak na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu od posledica virusa gripa. Pacijent je nekoliko dana ranije na VMA dovezen iz Opšte bolnice u Užicu.

U tom mestu je registrovano oko 600 pacijenata koji su u protekle dve sedmice zatražili lekarsku pomoć.

Preminuli pacijent kod koga je dokazan virus gripa, primljen 16. februara zbog upale pluća na Infektivno odeljenje, Opšte blnice u Užicu gde mu je odmah započeta adekvatna terapija.

Nakon tri dana došlo je do naglog pogoršanja opšteg stanja pacijenta čije je lečenje nastavljeno u intenzivnoj nezi Opšte bolnice, ali je zbog teškog opšteg stanja 20. februara prebačen na dalje lečenje u Beograd gde je i preminuo.

Iz užičke bolnice saopštavaju da je virus gripa AH1 dokazan kod još jednog pacijenta koji je u bolnicu primljen 24. februara zbog naglo nastalog gušenja i povišene temperature.

Lekari kažu da ovaj pacijent od ranije ima teško hronično hematoško oboljenje i već je lečen i zbog bolesti kardiovaskularnog sistema. Pacijent je i dalje teškog opšteg stanja, izolovan je i preduzete su sve mere lečenja i prevencije.

U Opštoj bolnici Užice, kako se navodi u saopštenju, za sada nema sumnji na epidemijsko javljanje respiratornih bolničkih infekcija, a preduzimaju se sve mere za sprečavanje širenja respiratornih infekcija u zdravstvenim ustanovama.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Biljana Mijović potvrdila je da u Užicu nema još uvek epidemije gripa.

“Registrovano je preko 600 pacijenata koji su u protekle dve sedmice zatražili lekarsku pomoć. Od težih bolesnika uzeto je 11 briseva ,od kojih su dva potvrdila grip AH1, a kod jednog pacijenta je u pitanju AH3 virus. Ima dosta slučajeva pneumonija, koje su komplikacije gripa”, rekla je Mijović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track