(VIDEO) POLICIJA UPALA U ZASTAVU ORUŽJE:Inspektori češljaju poslovanje, a radnici negoduju
Foto: Printsrkin

razrešenje direktora

(VIDEO) POLICIJA UPALA U ZASTAVU ORUŽJE:Inspektori češljaju poslovanje, a radnici negoduju

Društvo -
Radnici kragujevačke fabrike Zastava oružje su oko 10 sati probili fabričku kapiju i okupili se ispred uprave zgrade, gde bi trebalo da Nadzorni odbor saopšti postavljenje novog generalnog direktora preduzeća
1 / 5 Foto: Printskrin Tanjug

KRAGUJEVAC - Pripadnici policije od jutros su u fabrici "Zastava oružje" u Kragujevcu, a niko od nadležnih nije želeo da kaže zbog čega je policija tu. Zaposleni su rekli da su jutros oko šest sati zatekli pripadnike policije na nekoliko ulaza u fabrički krug, kao i ispred Upravne zgrade, a incidenata nije bilo.

Radnici kragujevačke fabrike Zastava oružje danas su oko 10 sati probili fabričku kapiju i okupili se ispred uprave zgrade, gde bi trebalo da Nadzorni odbor saopšti postavljenje novog generalnog direktora preduzeća.

U Zastavi oružje i finansijska i poreska policija

U fabrici "Zastava oružja" u Kragujevcu od jutros finansijska i poreska policija proveravaju rad preduzeća, rekao je novinarima predsednik sindikalne organizacije Zastava oružja Dragan Ilić. On je rekao da dolazak finansijske i poreske inspekcije vidi kao jednu vrstu pritiska na sindikat koji se javno oglasio da je protiv promene menadžmenta u trenutku kada fabrika dobro posluje i ima vredne izvozne ugovore. Ilić je rekao "da je fabrika Zastava oružje starija od svih Nadzornih odbora i ministara i da su se u njoj promenile mnoge vlade, pa će se promeniti i ova".

"Mi čekamo dan kada će doći neko ko će raditi u interesu fabrike i ko će investirati jer fabrika je zlatan rudnik i izvoizno je orijentisana", rekao je Ilić.

Radnici fabrike su i dalje u sali Upravne zgrade, kao i u holu, gde čekaju dolazak Nadzornog odbora, koji treba i zvanično da postavi novoizabranog direktora fabrike "Zastava oružje" penzionisani oficira Vojske Srbije Milojka Brzakovića.

Radnici traže sastanak sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem kako bi im saopštio jasan stav o budućnosti fabrike jer novoizabrani direktor, kako tvrdi Ilić, nije ponudio plan i program rukovođenja fabrikom.Ilić smatra i da promena menadžmenta u trenutku kada imaju ugovore o izvozu vredne 70 miliona dolara može da destabilizuje poslovanje fabrike.

Radnici traže sastanak sa ministrom odbrane

U organizaciji Samostalnog sindikata "Zastava oružje" radnici su ušli u salu za sastanke upravne zgrade fabrike tražeći sastanak sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata Dragana Ilića radnici traže od ministra odbrane "jasan stav u kom pravcu ide fabrika oružja".

"Hoćemo od ministra da čujemo planove o budućnosti fabrike", rekao je Ilić i dodao da radnici traže i odgovor na pitanje "koja je to politika dala nalog da policija jutros uđe u fabriku oružja".

Iliić je zapitao "da li policija fabriku treba da čuva od radnika", koji kako je rekao "godinama borili da je sačuvaju od neodgovornih političara".Ilić je naveo i da očekuju da u fabriku stignu članovi i predsednik Nadzornog odbora, kao i da sindikat ima saznanja da će biti smenjeni i svi clanovi nadzornih obora u fabrikama namenske industrije.

On je podsetio da je nadzorni odbor fabrike u subotu razrešio rukovodstvo i za direktora imenovao penzionisanog oficira Vojske Srbije Milojka Brzakovića.Samostalni sindikat je ponovio stav da bi smena menadžmenta mogla da uruši fabiriku oružija.

"Nismo ovde da branimo rukovodstvo, već da branimo fabriku. Uz uvažavanje novog direktora mi nismo videli njegov plan za upravljanje fabrikom", rekao je Ilić.

Prema navodima Samostalnog sindikata Zastava oružja, u fabrici i upravnoj zgradi su prisutne jake policijske snage. Predsednik tog sidnikata Dragan Ilić je kazao novinarima da se izboru novog direktora protivi 1.500 radnika.

http://www.youtube.com/watch?v=iuPdcA1Tgu8

Gromović: izbor direkotra obavljen zakonski

Direktor Rade Gromović, koga je u subotu Nadležni odbor razrešio, u telefonskoj izjavi rekao je da ne zna zbog čega je policija u fabrici i dodao da je izbor novog rukovodstva obavljen po zakonskoj proceduri.

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

U Samostalnom sindikatu pretpostavljaju da je razlog ulaska policije postavljenje novoizabranog rukovodstva, a u sindikatu "Nezavisnost" pretpostavljaju da je policija tu zbog mogućih aktivnosti Samostalnog sindikata.

"Jutros smo zatekli veliki broj pripadnika policije u fabrici iz nama nepoznatih razloga", rekao je predsednik Samostalnog sindikata Dragan Ilić i dodao da u tom sindikatu mogu samo da pretpostavljaju da je razlog postavljenje novog direktora, čijem se izboru protive.Ilić je naveo da Samostalni sindikat smatra da u ovom trenutku fabrici oružja nije potrebna promena rukovodstva jer bi, kako kaže, mogla da destabilizuje fabriku.

Foto: Printscreen Tanjug
Foto: Printscreen Tanjug

Procedura izbora rukovodstva nije u skladu sa Uredbom vlade o izboru direktora u javnim preduzećima, kojom se definiše da je potrebna stručnost, radno iskustvo i poznavanje stranog jezika, što u slučaju fabrike oružja, kako kažu, nije uzeto u obzir.

S druge strane, u sindikatu "Nezavisnost" podržavaju izbor novog rukovodstva, a ne znaju zašto je policija u fabrici."Da li su ovde preventivno, ili zbog mogućih aktivnosti Samostalnog sindikata, nemamo saznanja", rekao je Tanjugu predsednik sindikata "Nezavisnost" Zoran Janković.On je rekao da je novi direktor izabran na javnom konkursu, verovatno kao najkvalitetniji kandidat, kao i da sindikat "Nezavisnost" podržava odluku Nadzornog odbora.

Nadzorni odbor je u subotu 20. decembra za direktorka fabrike imenovao penzionisanog oficira Vojske Srbije Milojka Brzakovića.Na toj sednici, funkcije su razrešeni generalni direktor fabrike Rade Gromović, kao i izvršni direktor Zoran Vučković.

Sindikat Nezavisnost Zastava oružje: Podržavamo izbor nadzornog odbora

Povodom upada policije i protesta radnika Zastava oružje u krugu fabrike oglasio se i glavni odbor sindikata " Nezavisnost Zastava oružje.U svom saopštenju oni kažu da je 20. decembra ove godine u Beogradu održana sednica Nadzornog odbora " Zastava oružje AD"" na kojoj je izabran generalni direktor Zastava oružje AD.Ovom izborz prethodio je javni konkurs koji je raspisan od strane Nadzornog odbora preduzeća.- Treba naglasiti da se radi o izborima, a ne o iskazivanju nepoverenja generalnom direktoru. Glavni odbor sindikata Nezavisnost Zastava oružje podržava odluku nadzornog odbora i Ministarstva odbrane koji kao većinski vlasnik ima legitimno pravo da izabere najkvalitetnijeg kandidata, kaže ovaj sindikat u svom saopštenju i dodaje da je stav ovog sindikata da se sindikati ne trebaju baviti kadrovskom politikom i da ne žele da u tome učestvuju.

http://www.youtube.com/watch?v=qH9-uHNPVzM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track