HAOS: Vakcine švercuju u smrznutom povrću!
Foto: Profimedia

Nestašica cepiva za bebe tera roditelje na rizik

HAOS: Vakcine švercuju u smrznutom povrću!

Društvo -
Pošto nema „pentaksima“, koji decu štiti od mnogih bolesti, građani Srbije ga kupuju u Republici Srpskoj i prenose preko granice između kesa graška

BEOGRAD - Petovalentnih vakcina za bebe „pentaksim“ u apotekama i domovima zdravlja nema već dva meseca!Kako saznajemo od izvora iz Ministarstva zdravlja, da bi deci obezbedili vakcine, roditelji ih masovno švercuju iz okolnih zemalja, i to između kesa smrznutog graška i karfiola!- Ova vakcina bebe od dva meseca štiti od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence B (HIB) i dečje paralize. Ljudi iz Srbije najčešće je nabavljaju u Bijeljini i Banjaluci u Republici Srpskoj, ali i u Mađarskoj, Makedoniji, pa i Grčkoj. Da bi sačuvali sva svojstva vakcine, ampule prenose tako što ih spakuju među kese smrznutog voća i povrća. Te vakcine sestre u domovima zdravlja neće deci da daju jer je rizik veliki, s obzirom na to da postoji šansa da je cepivo tokom transporta izgubilo svoja svojstva. Zato se roditelji uglavnom obraćaju medicinskim sestrama koje poznaju privatno da ih daju deci - ogorčen je naš izvor, koji kaže da su njima u ministarstvu ruke vezane.Direktorka spustila slušalicuI roditelji su ogorčeni zbog toga što bezuspešno obijaju pragove apoteka i domova zdravlja tražeći „pentaksim“.- Kao da živimo u Kinšasi! Vreme je da dete bude revakcinisano, a nama su ruke vezane! Nemoćna sam - kaže Marija Aćimović, majka iz Beograda.Aleksandar Tucović iz Agencije za kontrolu lekova i medicinskih sredstava kaže da je Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ odgovoran za uvoz i nabavku vakcina.- Nisu tražili dozvolu za novi uvoz vakcina. Poslednji sertifikat za uvoz 2.100 doza „pentaksima“ izdali smo „Torlaku“ 3. februara. Trenutno nemamo nijednu seriju vakcine „pentaksim“ koja čeka kontrolu - kaže Tucović.Vera Stoiljković, direktorka „Torlaka“, nije želela da nam odgovori zašto i gde su zakazali. Pošto smo je podsetili da smo joj još pre pet dana poslali pitanja o ovome, umesto odgovora zašto „pentaksima“ nema Stoiljkovićeva je zatražila da joj „apdejtujemo“ pitanja i spustila slušalicu.Izuzetak DZ VračarInače, Dom zdravlja Vračar u Beogradu jedan je od retkih koji ima petovalentne vakcine, ali one su namenjene samo deci s teritorije te opštine i kojoj prema kartonu vakcinacije sleduje doza.

Ministarstvo zdravljaU MARTU ĆE STIĆI 60.000 VAKCINAU Ministarstvu zdravlja tvrde da je nestašica vakcina „pentaksim“ nastala zato što izabrani dobavljač „Sanofi“ zbog problema u proizvodnji nije na vreme dostavio predviđene količine vakcina Institutu „Torlak“.- Ministarstvo zdravlja preduzima sve kako se nestašica ne bi osetila. Očekuje se novi kontingent od 60.000 vakcina, čija isporuka treba da krene početkom marta - kažu u Ministarstvu.LekariDECI NIKAKO NE DAJTE OVE VAKCINE!Pedijatar Jasminka Kuprešanin upozorava roditelje da nipošto deci ne daju švercovane vakcine.- Vakcina mora da poseduje hladni lanac i da se po propisu transportuje. Valjati vakcine među povrćem je kriminal! Zato sestre u domovima zdravlja i neće da daju deci te vakcine. To bi bilo prodavanje magle ljudima jer ta doza može da bude neefikasna - kaže Kuprešaninova i dodaje da deca, umesto „pentaksima“, mogu primiti svih pet vakcina odvojeno.S njom se slaže i epidemiolog Radmilo Petrović, koji dodaje da bi se prilikom višečasovnog prenošenja vakcine preko granice na ovaj način smanjilo dejstvo za tetanus i difteriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track