HOĆE DA NAM UKRADU SVETOG SAVU: Ruku svetitelja bi da izmeste iz Mileševe!

Grešnici

HOĆE DA NAM UKRADU SVETOG SAVU: Ruku svetitelja bi da izmeste iz Mileševe!

Društvo -
Ta priča je krenula od trenutka kad je smenjen vladika Filaret, i ideje da se rasformira Eparhija mileševska i pripoji postojećoj Nikšićko-budimljanskoj

Dve najveće pravoslavne relikvije u Srbiji: ruke Svetog Save i njegova arhiepiskopska žezlo koje se nalazi u manastiru Mileševa, mogle biti prenete u Crnu Goru. Prema navodima beogradskih medija, u ovim pričama nema samo spekulacije, već se o tome uveliko priča u vrhu Srpske pravoslavne crkve.

- Razmišljalo se o tome, pa čak i bili neki razgovori na tu temu, ali još nije doneta konačna odluka. Ta priča je krenula od trenutka kad je smenjen vladika Filaret, i ideje da se rasformira Eparhija mileševska i pripoji postojećoj Nikšićko-budimljanskoj, na čijem čelu bi bio vladika Jonakije - pišu mediji koji ističu da se tada i rodila ideja da dođe do premšataja relikvija.

Očekuje se da će razgovori na tu temu biti na nekom od narednih Sabora SPC, i da ta ideja i dalje postoji u glavama nekih koji po svaku cenu žele da te svetnje presele u Crnu Goru, piše Alo. Isto tako niko time ne želi da novorformiranu eparhiju otuđuju od srpske crkve i relikvije bi bile smeštene u nekim od hramova Srpske pravoslavne crkve. Ipak, poslednje informacije govore da se od te ideje odustalo jere se plaše reakcije vernika koji sigurno ne bi pristali na tako nešto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track