HOĆE DA ULOŽI 140 MILIONA EVRA: Obamin savetnik leči rak u Srbiji!
Foto: Youtube Pt

Amerikanac nudi javno-privatno partnerstvo u radioterapiji

HOĆE DA ULOŽI 140 MILIONA EVRA: Obamin savetnik leči rak u Srbiji!

Društvo -
Ne traži državne garancije nego da RFZO, na osnovu ugovora, plaća lečenje građanina Srbije. Renovirali bi i dogradili onkološke bolnice i preuzeli sve zaposlene, kupili 24 najmodernija uređaja za radioterapiju

BEOGRAD - U radioterapiju u Srbiji, kojoj trenutno nedostaje bar 18 mašina za zračenje obolelih od raka, zbog čega se u pet onkoloških centara na tretman čeka i po nekoliko meseci, kompanija Danijela Fasa, Obaminog savetnika za zdravstvo, spremna je da uloži oko 140 miliona evra.

Za taj novac, kaže Fas za Večernje novosti, renovirali bi onkološke centre, kupili 24 aparata za radioterapiju i još prateće opreme. To bi, prema planu International Institute for IGRT, koji je predočen nadležnima u našoj zemlji, omogućilo da svaki pacijent kojem treba radioterapija najkasnije u roku od 48 sati od odobravanja započne zračenje.

Američka kompanija nam zapravo nudi model javno-privatnog partnerstva u radioterapiji. Ne traže državne garancije nego da im Republički fond za zdravstveno osiguranje, na osnovu ugovora, plaća lečenje građanina Srbije.

- Renovirali bismo i dogradili onkološke bolnice i preuzeli sve zaposlene, kupili 24 najmodernija uređaja za radioterapiju (metode IGRT, IMRT, SBRT), dva najmodernija uređaja za radiohirurgiju celog tela, skenere, magnetne rezonance, dva tzv. PET skenera i cikotrone za proizvodnju radiofarmaka - objašnjava savetnik američkog predsednika.

Fas sa svojim timom (Foto: InstituteIGRT.com)
Fas sa svojim timom (Foto: InstituteIGRT.com)

- Tokom prve dve godine tako mogu biti spaseni životi najmanje 2.000 ljudi, a sa 20 godina koncesije ili javno -privatnog partnerstva 36.000 pacijenata. Slučajno ili ne, ponuda američke kompanije stigla je upravo pred tender o nabavci aparata za zračenje.

- Projekat ne bi dodatno opteretio državni budžet jer je novac koji se sada troši na onkološke pacijente, na lekove i zračenje, dovoljan za realizaciju ovog posla - tvrdi Fas.

Profesor dr Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka, kaže da je "očigledno da i oni znaju da smo u nezavidnoj situaciji što se tiče radioterapije, da američki predlog ne treba olako odbaciti, ali da treba biti oprezan jer ako neko privatizuje polovinu srpske onkologije onda će biti u poziciji da diktira uslove, ali i da ucenjuje.

Visoka cena zračenja koju bi u tom slučaju država plaćala privatnoj američkoj kompaniji mogla bi da naš Fond dovede do bankrota. S druge strane, Fas tvrdi da bi u Srbiju na lečenje godišnje dolazilo od 12.000 do 16.000 stranaca.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track