HOČEVAR UOČI USKRSA: Vera je stub života
Foto: BETA

Poslanica

HOČEVAR UOČI USKRSA: Vera je stub života

Društvo -
Nadbiskup će služiti u nedelju, 5.aprila, kada se Uskrs slavi po novom kalendaru, misu u ckrvi Krista Kralja, u Beogradu

BEOGRAD - Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar poručio je u poslanici povodom Uskrsa, "najvećeg praznika našeg života", da samo Hrist može da bude put svima, vernicima i društvu, kao i da je verska istina stub života koji ne može da se poruši.Slaveći Hristove tajne, glasno obznanjujemo ljudima i vladama, parlamentima i međunarodnim organizacijama: samo Isusov put, njegova snaga milosti i poruka njegovih blaženstava, osiguravaju autentičan napredak, rekao je Hočevar u poslanici.

I Evropska unija je nastala iz tog duha i može da se održi samo u tom duhu. Moći će da se izgrađuje samo iz tog duha, napominje Hočevar.Prema rečima Hočevara, ima u istoriji mnogo osoba koje su duboko razmišljale i imale posebna iskustva, ali samo je Hrist prešao put otelovljenja, muke smrti i vaskrsa.Zato samo on može da bude put svima: pojedincima, zajednicama, narodima, čovečanstvu. On je put nama vernicima, ali je put i našemu društvu, poručuje Hočevar.Ko ide tim putem ne treba lažima da spasava sebe. Ne treba propagandnim sredstvima da nameće svoju ideologiju. Ko ide putem Isusa Hrista "neće vikati po ulicama", niti pendrecima dokazivati istinu i slobodu. Neće uzmicati od rada ili žrtava u svom poslanju, rekao je Hočevar.

Hočevar napominje da je verska istina ili dogma poput stuba života koji ne može da se poruši, nešto što u svim situacijama drži i nosi naš život.Verska istina, da, samo verska istina daje nam potpunu sigurnost u životu, napominje Hočevar.Sigurno je da mi samo On, Bog, nikada neće sipati otrov u čašu života. Jedino On me nikada neće - kao pilot svoj avion - srušiti na zemlju , naveo je Hočevar.Zašto, dakle, dodao je Hočevar, predraga braćo i sestre, s tolikom pažnjom, ljubavlju, pobožnošću i zanosom slavimo dane Hristove muke, smrti i Vaskrsa? Upravo zato što time, i to samo na takav način, omogućavamo stvarni prelaz iz života sebičnosti u život ljubavi, iz ponora greha u visine vrline, iz velikog mraka laži u svetli sjaj prave istine, naglasio je Hočevar.On je, u poslanici, čestitao praznik i "braći i sestrama sa Istoka", uz pozdrav "Mir Božji. Hristos Vaskrese - vaistinu Vaskrese".

Nadbiskup Hočevar služiće u nedelju, 5.aprila, kada se Uskrs slavi po novom kalendaru, misu u ckrvi Krista Kralja, u Beogradu, dok se po starom kalendaru slavi 12. aprila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track