HOLIVUDSKE ZVEZDE NAGRNULE Prodaje se 6-soban STAN SFRJ na Menhetnu, a DŽEK NIKOLSON ga hoće za sebe
Foto: Profimedia

Stižu dolari

HOLIVUDSKE ZVEZDE NAGRNULE Prodaje se 6-soban STAN SFRJ na Menhetnu, a DŽEK NIKOLSON ga hoće za sebe

Društvo -

NJUJORK - Dogovor o prodaji diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, koja se nalazi u Tokiju, Bonu, Bernu i Njujorku, uključujući i šestosoban stan na Menhetnu, na korak je da bude definitivan nakon što je prošlog petka održan sastanak u slovenačkom Kranju, a sporne nekretnine će se uskoro naći na međunarodnom tenderu.

Srbija, Hrvatska, Makedonija, BiH i Slovenija su konačno postigle dogovor o podeli nekretnina čija je preliminarna vrednost procenjena na 43 miliona dolara. Prodaja ovih nepokretnosti biće oglašena u uglednim listovima "Vašington post" i "Ekonomist".

Budući da se radi o nekretninama u rezidencijalnim kvartovima, među diplomatima u spomenutih pet zemalja procenjuje se da bi zarada mogla biti i veća. Od toga, Srbiji će, prema utvrđenom sukcesijskom sporazumu, pripasti 35 posto, Hrvatskoj 23,5 posto, Sloveniji 16, BiH 15,5, a Makedoniji 7 posto.

Ovaj diplomatski optimizam ne treba uzeti "zdravo za gotovo" jer je još 2011. godine objavljena vest da je holivudski superstar, Džek Nikolson, zainteresovan za kupovinu službenog apartmana bivše SFRJ na Menhetnu. Stan ima 400 kvadrata i nalazi se na adresi Park avenija 730, a procenjen je na 20 miliona dolara. U tom trenutku stan je bio prazan devetnaest godina jer države bivše SFRJ nisu mogle da se dogovore o vlasništvu. U međuvremenu, bivše republike SFRJ su uspele da postignu dogovor.Sporna nekretnina napuštena je već 19 godina i propada, a njena vrednost procenjuje se na 20 miliona dolara. Većina spornih nekretnina bila je do sada u nadležnosti Srbije, ali ih se zbog visokih troškova održavanja i očuvanje ovih objekata, delimično odriče.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije tvrde da je stan na Petoj aveniji, koji je zaključan još od 1992. godine i propada, mesečno koštao 14.000 dolara, što ukupno iznosi 2,7 miliona dolara. Od ukupno 123 nekretnine, u procesu sukcesije do sada su podeljena 72 objekta, a ostalo je još 51. Srbija koristi ili održava većinu preostalih zgrada i stanova.

Naredni sastanak o prodaji nekretnina trebalo bi da se održi u martu 2017. u Beogradu.

(Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track