HUMANIJI USLOVI: U Subotici uskoro dva nova prihvatilišta za migrante
Foto: Beta

Bolji smeštaj i pomoć

HUMANIJI USLOVI: U Subotici uskoro dva nova prihvatilišta za migrante

Društvo -
Plan je da se na području Subotice uskoro podignu dva privremena prihvatna centra za migrante sa Bliskog istoka, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu rada Nenad Ivanišević i dodao da se o lokacijama razgovara sa predstavnicima gradskih vlasti

SUBOTICA - Time će, kazao je Ivanišević, migranti dobiti adekvantiji smeštaj i pomoć. Odluka o lokacijama se, napomenuo je on, očekuje naredne sedmice.

"Nismo zadovoljni trenutno kako su ljudi zbrinuti na Ciglani i hoćemo da to uradimo na način kako je to pitanje rešeno u Preševu i Kanjiži. U dogovoru sa predsednikom radne grupe, ministrom Aleksandrom Vulinom i sa ostalim državnim institucijama u toku naredne sedmice imaćemo odluku, nakon čega sledi ozbiljan rad”, rekao je Ivanišević u izjavi za Tanjug.

Biće to, objasnio je, humanitarni punkt, gde će migranti, pored ostalog, dobiti adekvatnu zdravstenu zaštitu i negu. Privremeni prihvatni centar će biti izgrađen uz pomoć donacija, a donator će verovatno biti nemački "ASB", sa kojim , inače, Srbija ima odličnu saradnju.

Prostor Ciglane je vrlo zanimljiva lokacija i tradicionalno predstavlja stecište migranata.

Izgradnja još dva nova privremena prihvatna centra omogućiće da migranti budu grupisani po zemljama, odnosno teritorijama sa kojih dolaze, što je i sada slučaj, objasnio je Ivanišević ocenivši da je to jedna veoma interesantna situacija i istakao da među njima nema sukoba.

Inače, prema njegovim rečima, broj migranata na Ciglani varira, te da prema njegovim saznanjima uvek ih ima između 300 i 350.

"Mi smo ovde pokušali da napravimo humanije uslove, dakle tu su i voda i toaleti, jer hoćemo da dok su ovde stacionirani to izgleda pristojno koliko god je moguće", rekao je državni sekretar.

Pohvalio je subotičku gradsku upravu koja je, kako je rekao, blagovremeno reagovala i od Ciglane napravila prihvatni centar, tako da Subotičani nemaju osećaj da su migranti tu.

Povodom najavljenog pooštravanja mera sa mađarske strane, Ivanišević je rekao da srpska vlada očekuje odgovor od Evropske komisije, jer, kako kaže, pitanje migranata nije problem Srbije.

"Srbija je na tranzitnoj ruti i očekujemo konkretan odgovor od Evropske komisije šta je plan za rešenje migrantskog pitanja”, rekao je.

Srbija će, kako kaže, uvek biti deo rešenja.

“Mi nikada probleme nismo pravili, bićemo deo tog evropskog plana", kaže Ivanišervić i dodaje da će u skladu sa tim planom Srbija doneti svoje odluke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja