IDEALAN TRENUTAK ZA PODIZANJE STAMBENIH KREDITA: Do nove nekretnine u sedam jednostavnih koraka!
Foto: Profimedia

IDEALAN TRENUTAK ZA PODIZANJE STAMBENIH KREDITA: Do nove nekretnine u sedam jednostavnih koraka!

Društvo -

Ukoliko hoćete da se skućite, a pitate se kada je pravi trenutak za to - odgovor je upravo sada!

Stručnjaci već neko vreme napominju da je, zbog rekordno niskih kamatnih stopa, upravo sada idealna situacija za podizanje stambenog kredita. Kamate se kreću od 2,9 do 4 odsto, što je čak upola manje nego pre 6-7 godina! Odličan je trenutak i za refinasiranje skupih stambenih kredita - dok je provizija za obradu zahteva za ovu namenu donedavno iznosila između dva i četiri odsto, banke su je sada svele na najviše do jedan odsto ili pak ukinule.

Kako biste odabrali pravu ponudu i sebi maksimalno olakšali otplatu stambenog kredita sledite nekoliko jednostavnih koraka:

  • 1. Prva i najvažnija stavka je da dobro razmislite i izračunajte da li možete redovno da servisirate rate kredita.
  • 2. Obiđite što više banaka i raspitajte se o svim uslovima – zatražite da vam izračunaju visinu rate, kao i ukupnu sumu koju ćete isplatiti banci na ime pozajmice.
  • 3. Pre nego što položite kaparu na neki stan, dobro se raspitajte koliki iznos kredita možete da dobijete. Neke banke su građanima omogućile predodobrenje i pre pronalaženja konkretne nekretnine. Na taj način znaćete u samom startu kojom sumom za kupovinu stana raspolažete.
  • 4. Raspitajte se i da li za traženu nekretninu uopšte možete da dobijete kredit – da li ispunjavaja zakonom propisane uslove i da li se na njoj može uspostaviti hipoteka.
  • 5. Zatražite procenu troškova za podizanje i obradu kredita - ovi izdaci variraju od banke do banke i neretko se razlikuju i po nekoliko hiljada evra za isti iznos kreditiranja.
  • 6. Ne zaboravite da se raspitate o osiguranju kredita kod Nacionalne korporacije i osiguranju života - ovo više nisu obavezne stavke u nekim bankama, ali su svakako preporučljive. Iako ćete u samom startu platiti veće troškove, osiguranje kredita i života će vam doneti veće uštede i sigurnost na duži rok.
  • 7. Razmišljajte i o sredstvima za uređenje nove nekretnine – ukoliko vam posle podizanja stambenog kredita ne preostane novca za ovu namenu, raspitajte se da li banka može da vam odobri dodatna sredstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track