INSTITUT: Lekarka smenjena jer je tražila dodatni novac za prekovremeni rad
Foto: Facebook

Nije politička odluka

INSTITUT: Lekarka smenjena jer je tražila dodatni novac za prekovremeni rad

Društvo -
"Stranačka pripadnost ne može biti referenca kvaliteta za obavljanje posla u struci. Kriterijumi koji se trebaju uvažati su stručnost, kompetentnost, profesionalna posvećenost i organizacione sposobnosti", navodi se u saopštenju Instituta za onkologiju Vojvodine

NOVI SAD - Institut za onkologiju Vojvodine demantovao je danas navode lekarke Jasne Mihailović da je smenjena zbog pripadnosti Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i saopštio da je ona razrešena dužnosti nakon što je tražila naknadu za prekovremeni rad za učešće u radu Stručnog kolegijuma tog instituta.

"Stranačka pripadnost ne može biti referenca kvaliteta za obavljanje posla u struci. Kriterijumi koji se trebaju uvažati su stručnost, kompetentnost, profesionalna posvećenost i organizacione sposobnosti", navodi se u saopštenju Instituta za onkologiju Vojvodine.

Dodaje se da je smenjena upravnica Zavoda za nuklearnu medicinu Jasna Mihailović u svom "poslednjem u nizu dopisa" tražila da joj se nadoknade prekovremeni sati za učešće u radu Stručnog kolegijuma Instituta za onkologiju Vojvodine, najvišeg stručnog tela Instituta, u čijem radu učestvuju svi rukovodioci organizacionih jedinica, što nije u skladu sa profesionalnom posvećenošću lekara i što stvara nepotrebne troškove.

Objašnjava se da po Pravilniku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje svi rukovodioci primaju dodatna sredstva za rukovođenje, ali ne i za učešće u radu Stručnog kolegijuma.

"Dakle, nije tačno da su razlozi za njeno razrešenje bilo kakve političke prirode, već isključivo izostanka spremnosti posvećivanja unapređenju rada i funkcionisanja Instituta za onkologiju Vojvodine", piše u saopštenju.

Dodaje se da svi procesi rada Instituta za onkologiju Vojvodine funkcionišu na najbolji način, bez obzira na pojedince, a na korist pacijenata.

Visoki funkcioner SNS-a Damir Zobenica optužio je juče direktora Instituta za onkologiju Miloša Lučića da je smenio Jasnu Mihailović samo zato što je članica SNS iako je "najstručniji kadar" na tom institutu. On je optužio Lučića da je Mihailovićevu smenio jer planira da na njeno mesto postavi svoju suprugu.

Jasna Mihailović je kazala da je Lučić novu sistematizaciju radnih mesta prilagodio svojoj supruzi i optužila ga za zloupotrebu položaja. Institut za onkologiju ove navode nazvao je "besmislicama i neistinama" koje ne zaslužuju da budu komentarisane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja