ISPOVEST BEOGRAĐANINA BIVŠEG LEGIONARA: Srbi su najcenjeniji vojnici u Legiji stranaca
Foto: Ap 14 Jul 2013

Tamna i svetla strana priče najpoznatije jedinice

ISPOVEST BEOGRAĐANINA BIVŠEG LEGIONARA: Srbi su najcenjeniji vojnici u Legiji stranaca

Društvo -

BEOGRAD -Legija stranaca već skoro dva veka (osnovana je sredinom 1831. godine) među običnim ljudima sinonim je za vojnike spremne da krv proliju na bojnom polju, na raznim neuralgičnim tačkama zemaljske kugle i za to budu plaćeni novcem ili plenom. Među legionarima je i veliki broj Srba, a jedan je odlučio da o tome progovori.

Legenda kruži o surovom sistemu obuke koju mogu da prodju samo najizdržljiviji, a većina je, takođe, ubeđena da je Legija sklonište za mnoge kriminalce ogrezle u zločinu koji su baš tu našli spas od duge ruke zakona u matičnim državama.

- Nema istine u svemu tome. Taj deo o kriminalcima nije baš u potpunosti tačan, kao i da odeš tamo i rizikuješ život za neku bednu platu. To je apsurd. Legija stranaca ima tamnu, ali i svoju svetlu stranu priče - kaže Srbin Nikola Stankov, koji je proveo sedam godina u Legiji stranaca, a danas živi u Ofenbahu kod Frankfurta.

Nikola se predstavio imenom koji je koristio u Legiji, a svoje kršteno ime rešio je da sačuva od javnosti. Rođen je u Prijepolju, a srednju školu završio je u Beogradu, gde je živeo do bombardovanja i pada Slobodana Miloševića. Potom se obreo u Nici, a odatle bio poslat u regrutni centar u Obanj...

- Prvo se prođe kroz sistem provere. Ne smeš biti na Interpolovoj listi. Sitni prestupi se tolerišu ali krupniji na internacionalnom nivo ne. Možda je nekad bilo drugačije. Na zdravstvenoj proveri ne primaju ako imaš neku manu ili nedostatak, jer za sve što tada ne zabeleže oni preuzimaju odgovornost i moraju da te leče. Fizička provera koja pokazuje da li si sposoban za osnovne aktivnosti. Moram da dodam da su Srbi najcenjeniji, pa ostali sa Balkana i tek posle iz ostalog sveta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Sila epizoda 01

( Vesti online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track