Ispovest komšije: Bolje da sam ja poginuo nego Milica Rakić!
Foto: Zorana Jevtić

Dražen Janković o tragično nastradaloj devojčici

Ispovest komšije: Bolje da sam ja poginuo nego Milica Rakić!

Društvo -
Tokom NATO bombardovanja 17. aprila 1999. godine geleri su usmrtili Milicu Rakić (3), a isti projektil naneo je povrede i Draženu Jankoviću (37)

BEOGRAD - Projektil koji je usmrtio malu Milicu Rakić (3) i mene je pogodio, ali u potkolenicu. Pored svih ožiljaka i opekotina koje sam od NATO zaradio, i dalje mislim da je bolje da su geleri mene izrešetali, a nju ostavili u životu.SećanjeOvo za Kurir kaže Dražen Janković (37), komšija male Milice koja je pre tačno 16 godina poginula u kupatilu roditeljskog doma u Batajnici za vreme dejstva avijacije NATO.Milica Rakić jedna je od najmlađih žrtvi, a njeno ime je postalo simbol srpskog stradanja 1999. godine. Kuća u kojoj je živela i dalje je izrešetana gelerima i još uvek podseća na tragično izgubljen život. Na manje od deset metara u trenutku njene pogibije s društvom se nalazio i Dražen Janković.

- Trudim se da na ovaj dan uvek odem na Miličin grob, da se setim divne devojčice s kojom sam voleo da se igram. NATO nikad neću moći da oprostim njenu pogibiju - kaže Dražen, nezaposlen otac desetogodišnje devojčice koji čeka na radno mesto u GSP. Kako kaže, do sada nije dobio nikakvu odštetu od države, te mu jedino preostaje da 17. april, kao i svih prethodnih godina, obeleži s društvom.Tuga roditeljaMiličini roditelji su u sličnoj situaciji. Imaju dvoje dece, a glava porodice Žarko Rakić mesecima ne prima platu u Industriji precizne mehanike. Primoran je da se švercuje u prevozu. Devojčicini roditelji kažu da su ogorčeni zbog toga što su ih svi izneverili, iskoristili i zaboravili.- Ja sam to đavolu predao. Sve što smo imali da kažemo, rekli smo. Ne mogu više da izdržim, svega mi je preko glave. Samo moje srce zna kako mi je, a ostalima neka bude na čast - rekao je Žarko za Kurir.Podsetimo, Milica se plašila da sama ide u kupatilo, ali je tada rekla: „Neka, mama, sama ću“.

ČinjeniceO MILICI- Milicu je pogodilo više gelera, ali je smrtonosan bio onaj koji ju je pogodio u aortu na butini- Devojčica je sahranjena na batajničkom groblju 19. aprila 1999. godine- 24. marta 2000. bista s Miličinim likom postavljena je u Tašmajdanskom parku- SPC je 2004. pokrenula inicijativu da se Milica kanonizuje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track