ISTRAŽUJEMO: Novinarka Kurira od novembra ne može da zakaže pregled u bolnici!

PAKLENE MUKE PACIJENATA: Ne dao ti bog da se razboliš u Srbiji

ISTRAŽUJEMO: Novinarka Kurira od novembra ne može da zakaže pregled u bolnici!

Društvo -
Na preglede kod lekara čekam već tri meseca: Počela je da zakazuje preglede u novembru i još ih nije završila
1 / 2 Foto: Zorana Jevtic

BEOGRAD - Bolesni ste i morate kod lekara ili samo želite detaljan sistematski pregled?Svakako treba da se naoružate ozbiljnim strpljenjem jer ono što vas čeka u srpskom zdravstvu može samo da vas razboli još više! Da bih proverila svoje zdravlje i obavila kompletan pregled, morala sam da čekam tri meseca. I još čekam na neke preglede. U novembru sam počela da zakazujem preglede, a verovali ili ne, do današnjeg dana nisam uspela sve da ih završim. Sreća moja pa nisam ozbiljno bolesna. Barem mislim da nisam...Lekar opšte prakse1. Najteže je zakazatiPosle tačno 38 poziva, uspela sam da zakažem pregled u Domu zdravlja u Siminoj kod lekara opšte prakse.- Ako nemate temperaturu ili neku jaku upalu, mogu da vam zakažem za tri dana - rekli su mi preko telefona.Kad sam otišla, doktorka me je primila u roku od 15 minuta i dala mi uput za laboratoriju i kardiologa s naznakom „hitno“, jer sam se žalila na gušenje zbog ubrzanog rada srca.

Dobila hitan uput... Novinarka Kurira ispred DZ
Dobila hitan uput... Novinarka Kurira ispred DZ

Laboratorija2. Rezultati gotovi za danLaboratorija je jedno od retkih mesta gde je sve organizovano digitalno i gde nema ulaska preko reda. Kad uđete, prvo uzmete papirić sa brojem i čekate dok se vaš broj ne pojavi na ekranu. U proseku to bude za 15 minuta do pola sata.

Zakazivanje telefonom... Posle deset dana otišla na pregled kod ginekologa
Zakazivanje telefonom... Posle deset dana otišla na pregled kod ginekologa

Pregled kod ginekologa3. Rezultat za tri nedeljeOvaj pregled se takođe zakazuje telefonom, i to deset dana od poziva. Papanikolau test, kolposkopija, bris i ultrazvuk rade se istog dana, a rezultati su gotovi za dve do tri nedelje.Testiranje kod Endokrinologa4. Čekam od 25. novembra!Od ginekologa sam dobila uput za hormonski pregled. Tu spada testiranje kod endokrinologa za štitnu žlezdu, pregled hipofize i još nekih hormona. Iako je sve dotle išlo lako, tu je nastao problem. U Ginekološko-akušersku kliniku dolazim 25. novembra, predajem uput i čekam da mi kažu kad da dođem.- Prvi slobodan termin je 10. januar - zakazuju mi, ali ni posle skoro dva meseca čekanja, nisam uradila pregled jer je tad iskrsao novi problem.- Vama nije overena knjižica! Evo, ovde piše da je istekla 30. novembra - bilo mi je čudno, jer sam i posle tog datuma išla normalno kod lekara.- Zakazaću vam za drugi dan. Prvi slobodan je 12. februar - kažu na šalteru.Ispostavilo se da je na šalteru nekoga mrzelo da elektronski proveri, jer je knjižica bila overena, a da samo na njoj nije hemijskom olovkom to bilo upisano.

Kod kardiologa gužva5. Na ultrazvuk srca za mesec i poZa kardiologa u Domu zdravlja dobila sam uput za hitan pregled, tako da sam istog dana završila EKG i kontrolu krvnog pritiska, ali za ultrazvuk srca čeka se mnogo duže.- Dođite na ultrazvuk 24. marta u 14 sati, to nam je prvi slobodan termin, sve je popunjeno - rekli su mi 10. februara.

Ugradnja zglobaOPERACIJA TEK 2024.Za operaciju ugradnje veštačkog zgloba oko 80 pacijenata u Kragujevcu stavljeno je na listu čekanja za 2024. Verovali ili ne, neki od njih na njoj se nalaze od 2004! To znači da pacijenti moraju da čekaju 20 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja