IZMENE ZAKONA O SAOBRAĆAJU: Da li država ima pravo da vam oduzme auto?
Foto: Dado Dji

Zakon o prekšajima jači od Ustava

IZMENE ZAKONA O SAOBRAĆAJU: Da li država ima pravo da vam oduzme auto?

Društvo -
Ukoliko budu usvojene izmene Zakona o saobraćaju, vozači koji budu imali preko 2 promila akohola u krvi, moraće ključeve od vozila da predaju policiji, ali da li država ima pravo na to?

Prema novim izmenama Zakona o saobraćaju, jedna od rigoroznih mera kažnjavanja biće oduzimanje automobila vozačima koji imaju iznad 2 promila alkohola u krvi.

VIDEO MOŽETE POGLEDATI OVDE

Iako Ustav garantuje pravo na imovinu, u policiji kažu da im Zakon o prekršajima omogućava da oduzmu auto, jer vozač njime čini prestup.One koje zakon ne uplaši, čeka oduzimanje automobila koje će država prodavati, a novac će biti poslat u budžet. Predlog zakona tek bi trebalo da dospe u sva ministarstva. Tada će nadležni morati da se izjasne - kao građani ili kao ministri.

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

"Kao neko ko je građanin, ko je vozač, nisam sklona za to da se vozilo oduzima, za to postoje drugi načini i kazne", rekla je ministarka Zorana Mihajlović za N1.

Pravnicima je poznato i da se takav zakon, dvadesetak godina, primenjuje u Americi i Kanadi. Međutim, smatraju da je ispravnije kada od građana više uzme država, koja im je više i pružila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja