JEFTINIJI OD TIRANE: Skoplje, Sarajevo i Beograd najjeftiniji evropski gradovi
Foto: Kurir

Mercer lista

JEFTINIJI OD TIRANE: Skoplje, Sarajevo i Beograd najjeftiniji evropski gradovi

Društvo -
Glavni grad Angole Luanda najskuplji je grad na svetu, kažu poslednja istraživanja, Cirih je najskuplji evropski grad, dok su balkanski gradovi među najjeftinijima na svetu

Prema opsežnom istraživanju globalne konsultantske kompanije "Mercer", osim Luande, najskuplji na svetu su Hong Kong, Cirih, Singapur, Ženeva, Šangaj, Peking, Seul, Bern i glavni grad Čada Ndžamena.

Među najskupljim gradovima na svetu, prema "Mercerovoj" listi, još su se našli Tokio, London, glavni grad Konga Kinšasa, kineski gradovi Šenzen i Guandžou, te Njujork, Tel Aviv i Buenos Aires.

Od gradova Balkana, najskuplji je glavni grad Slovenije Ljubljana, koja se nalazi na 161. mestu, a sledi Zagreb na 167. i albanska prestolnica Tirana koja se nalazi na 193. mestu liste.

Prema listi koja obuhvata 207 gradova iz svih dijelova svijeta, od ostalih evropskih gradova u grupi najskupljih našli su se i Kopenhagen na 24. mjestu, Oslo na 38, Pariz 46, Dublin 49, Moskva 50, Milano 53, Beč 56, Rim 59. i Amsterdam koji zauzima 69. mjesto po troškovima života.

Najjeftiniji gradovi regiona su Beograd koji zauzima 196. mesto ove liste, Sarajevo takođe zauzima isto mesto, dok je Skoplje na 203. poziciji po skupoći.

Zanimljivo je da je Ljubljana skuplja od glavnog grada Kanade Ottawe koja zauzima 162. mjesto liste, dok je, recimo, Zagreb skuplji od njemačkih gradova Nirnberga i Lajpciga.

Od gradova iz šireg regiona, najskuplji je Istanbul koji se nalazi na 99. mestu, Atina na 136, Bratislava 137, Budimpešta 170, Bukurešt 178, i Sofija koja se nalazi na 187. mestu liste.

Prema ovom istraživanju, najjeftiniji evropski grad je Skoplje, a malo skuplji od makedonske prestolnice su još glavni grad Belorusije Minsk, gruzijska prestolnica Tbilisi, Sarajevo, Beograd, Tirana i glavni grad Jermenije Jerevan.

Inače, rezultati istraživanja su prikupljeni na osnovu cijena namirnica i usluga koje kupuju stranci prilikom posete gradovima koji su se našli na ovoj listi. Stručnjaci kompanije "Mercer" su uporedili parametre kao što su cene stanovanja, prevoza, hrane, odeće, kućnih aparata i zabave. Inače, ova kompanija već dugi niz godina provodi istraživanje o troškovima života u preko 200 gradova širom sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track