Jeremić: Klima ne poznje granice i nacije
Foto: Aleksandar Jovanović

Debata o klimatskim promenama

Jeremić: Klima ne poznje granice i nacije

Društvo -
Generacijama koje dolaze moramo predati planetu na kojoj će imati mogućnost da napreduju i stiču, grade i sanjaju, zaključio je predsednik CIRSD-a

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić govorio je danas na otvaranju visoke tematske debate Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama kao specijalni gost predsednika Sema Kuteše, zajedno sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, ministrom spoljnih poslova Francuske i predsednikom COP 21 Loren Fabijusom, kao i izvršnim sekretarom klimatskog pregovaračkog procesa Kristijanom Figures.

Obraćajući se pred Generalnom skupštinom UN kojom je ranije predsedavao, Jeremić je podvukao da klima ne poznaje granice i nacije i ne vidi razliku između rasa i vera.

"Generacijama koje dolaze moramo predati planetu na kojoj će imati mogućnost da napreduju i stiču, grade i sanjaju", zaključio je predsednik CIRSD-a.

Današnja debata u UN, na kojoj učestvuje veliki broj svetskih zvaničnika, predstavlja važan segment u procesu iznalaženja rešenja o kojima će raspravljati svetski lideri na Samitu o klimatskim promenama COP 21 koji će se održati u Parizu u decembru 2015.

"Za samo nekoliko meseci, lideri našeg vremena će se okupiti u Parizu u pokušaju da postignu dogovor neophodan da se očuvaju uslovi za život na zemlji kakav poznajemo. Postizanje istinski pravednog i sveobuhvatnog sporazuma o klimatskim promenama će bez sumnje biti težak zadatak, jer se COP 21 ne odvija u geopolitičkom vakuumu. Živimo u svetu velikih razlika, koji je opterećen mnogim izazovima, i postoje duboka neslaganja o tome kako ih treba rešavati. Svi znamo da je ovde, kao i na drugim mestima naša sposobnost da sarađujemo na velikom iskušenju. Ne mnogo aktuelnih problema je rešivo preko noći. Verovatno će se pojaviti i novi, što će nam oduzeti mnogo pažnje i energije", rekao je Jeremić, i dodao "da se uprkos svemu nalazimo pred istorijskim zadatkom - usvajanjem i implementacijom globalnog klimatskog sporazuma, i to u potpunosti i od strane svih".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track