JUBILEJ: Svečanost povodom 90 godina Instituta za javno zdravlje
Foto: Tanjug

Proslava

JUBILEJ: Svečanost povodom 90 godina Instituta za javno zdravlje

Društvo -
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ukazao da ovaj Institut danas predstavlja jedan od kamena temeljaca zdravstvenog sistema Srbije.

BEOGRAD - Preventivna medicina u Srbiji ima dugu tradiciju, a briga za zdravlje stanovništva temelj je odgovorne politike i države, istaknuto je danas u Beogradu na skupu povodom 90. godišnjice Instituta za javno zdravlje Srbije.

"Istorija Instituta za javno zdravlje 'Dr Milan Jovanović Batut' utkana je u istoriju preventivne medicine u Srbiji. Počeci preventivne medicine u našoj zemlji vezuju se za prvu polovinu 19. veka", izjavio je u Skupštini Srbije ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar. On je kazao da na ovim prostorima preventivna medicina ima dugu tradiciju, kao i da su "daroviti lekari činili okosnicu svih akcija koje je sprovodila država".

"Vremena su se menjala, ali je nezamenljiva i neprolazna ostala važnost preventivne medicine. Najbolji pokazatelj toga su brojni poslovi koje od svog formiranja obavlja Centralni higijenski zavod koji izrasta u savremeni Institut za javno zdravlje Srbije", kazao je Lončar. On je ukazao da ovaj Institut danas predstavlja jedan od kamena temeljaca zdravstvenog sistema Srbije. Ministar zdravlja kazao je da nove bolesti i nove pretnje po zdravlje stanovništva predstavljaju stalni izazov za nove generacije zdravstvenih radnika.

"Kao ministar zdravlja, želim da vas obavežem da svoje znanje nesebično stavite u funkciju zdravlja naroda", kazao je Lončar čestitajući jubilej Instituta.U ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića skup je pozdravila savetnica predsednika Jasmina Mitrović Marić.

"Svaki napredak države i društva u bilo kojoj oblasti svoju pretpostavku ima u zdravom narodu... Najveći nacionalni resurs je zdravlje. Otuda je briga za zdravlje temelj odgovorne države i državne politike", poruka je predsednika koju je pročitala Jasmina Mitrović Marić. Dodala je da zbog autoriteta i ugleda u zemlji i svetu, Institut za javno zdravlje uspešno brani ugled srpske medicine i lekarski poziv.

Direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Ilić podsetio je na istoriju tog instituta i naveo da je 13. maja osnovana Stalna epidemijska komisija Ministarstva za zdravlje."Time je ustanovljen nadzor nad higijenskim prilikama i zaraznim bolestima u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Prvi predsednik bio je doktor Milan Jovanović Batut, a 1924. osnovan je Centralni higijenski zavod, koji je 2006. postao Institut za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut'", kazao je Ilić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track