KAD RATNE STRAHOTE RAZDVOJE PORODICE: Više od 700 dece migranata u Srbiji je bez roditelja
Foto: AP

Strahuje se da je brojka veća

KAD RATNE STRAHOTE RAZDVOJE PORODICE: Više od 700 dece migranata u Srbiji je bez roditelja

Društvo -

Kroz Srbiju je tokom prethodne godine prošlo 5.400 dece migranata, od čega je 177 bilo bez pratnje. Sada je u Srbiji oko 750 njih bez roditelja. Međutim, to su samo zvanični podaci.

Nadležne više brinu ona deca koja su nevidljiva, to jest čiji boravak u našoj zemlji nije evidentiran. Za njima svakodnevno tragaju na terenu. Dobro nije nateralo decu da se iz Avganistana i Pakistana upute ka Zapadnoj Evropi. Na put su krenuli sami ili ih je izbeglička ruta razdvojila od roditelja.

Foto: AP
Foto: AP

U beogradskom Domu "Vasa Stajić" trenutno je osmoro takve dece: tu su nekoliko dana čak i meseci. Država im je dodelila staratelja.

KOMESARIJAT ZA IZBEGLICE: Među migrantima sve više žena sa decom, Srbija spremna za zimski period

"Staratelj je taj koji donosi značajne odluke za njegovo dalje zbrinjavanje, da li će se spajati sa roditeljima, srodnicima, ili učestvuje u postupku smeštaja u hraniteljsku porodicu. Morate da mu kažete gde je došao, da ovo nije zatvor, da je ovo jedna institucija gde će pokušati da mu pomognu da ne završi u rukama krijumčara", kaže direkotor Zavoda za vaspitanje dece i omladine Dragan Rolović.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Smeštaj za mlađe od 18 godina koji su bez pratnje roditelja, osim u Beogradu, postoji u Subotici i Nišu. Briga o maloletnima, čak i ukoliko su stranci, obaveza je Srbije propisana zakonom.

NOVI TALAS IZBEGLICA U SRBIJI: Nestalo najmanje 10.000 dece migranata

"Mi smo jedina zemlja od Sirije do Nemačke koja je izdala obavezujuća uputstva svim centrima za socijalni rad gde god se nalaze migranti da za svako maloletno dete mora biti određen staratelj. Obezbeđena je apsolutno zdravstvena zaštita, a sa Ministarstvom prosvete razgovaramo o modalitetima gde bismo na najbolji način mogli da uključimo tu decu", ističe Nenad Ivanišević iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

U Srbiji je oko 750 dece bez roditeljske pratnje, tačnije toliko ih je registrovano. Pojedine organizacije tvrde da ih je mnogo više. Upozoravaju i da su oni koji nisu registrovani u mnogo većoj opasnosti.

VULIN U OBRENOVCU: U Srbiji ima dovoljno mesta za smeštaj migranata

"Smanjene brojke nisu rezultat uspeha borbe protiv krijumčarenja dece, već rezultat toga da ne možemo da ispratimo sve procese. Često se deca šalju u radnu eksploataciju iz zemalja porekla krijumčara, kanalima da idu da rade. S druge strane, deca koja su razdvojena od roditelja, zapadnu u ruke nekog ko želi da se okoristi", rekao je Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Foto: AP
Foto: AP

U jeku izbegliče krize, 2015. godine, kroz Srbiju je prošlo više od 170.000 maloletnika. Od toga, bez pratnje roditelja bilo ih je gotovo 11.000.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track