KATASTROFA  PKB: Miševi pojeli 77.000 evra!
Foto: Shutter

Ni otrov nije mogao da ih potamani

KATASTROFA PKB: Miševi pojeli 77.000 evra!

Društvo -
Glodari uništili oko 460 tona pšenice na 2.600 hektara njiva PKB. Policija istražuje dug prethodnog rukovodstva od 97 miliona evra

BEOGRAD - Više od 460 tona pšenice pojeli su miševi na njivama Poljoprivrednog kombinata „Beograd“ i tako su napravili 77.666 evra štete za PKB, saznaje Kurir.

- Pšenica je u ovoj godini posejana na 2.600 hektara, a prinosi su se zbog štetočina i poplava umanjili za po jednu i po tonu po hektaru, što ukupno čini drastične gubitke. Prošle godine, kad je bila suša, PKB je imao 6,7 tona pšenice po hektaru, a ove godine je to 5,1 tona, što ukupno iznosi više miliona evra smanjenja. Za veliku pojavu glodara ne mogu se okriviti samo klimatski uslovi kao što se to radi. PKB je kupio otrov za glodare „cinkosan“, i to 54 tone, što je dovoljno za sve njive, ali sumnjivo je što to nije uništilo glodare - priča izvor Kurira blizak PKB i dodaje:- Pitanje je gde je taj otrov završio ili, ako je uopšte i korišćen, kakvog je kvaliteta bio - kaže naš sagovornik.

Petrović: Već neko vreme inspektori vrše istragu u PKB
Petrović: Već neko vreme inspektori vrše istragu u PKB

Totalna dubiozaOvo je samo jedan od silnih gubitaka koji su u poslednje tri godine zabeleženi u PKB.Do 2011. godine ovo preduzeće je imalo dugove od oko 2,7 milijardi dinara i oni su uglavnom bili u tom okviru godinama, ali u avgustu 2013. dugovi su se iznenada utrostručili.- Sadašnje obaveze PKB iznose čak 9,6 milijardi dinara, što je oko 97 miliona evra. Za vreme upravljanja Rajka Mandića, bivšeg Miškovićevog direktora („Delta Maksi“), PKB se zadužio do guše! Nesebičnu pomoć u srljanju u propast dala su dva reprezentativna sindikata, Nezavisni i Samostalni sindikat PKB, koji su, umesto da podržavaju radnike, podržavali lošu upravu, koja je zbrisala čim je ojadila kombinat - navodi naš izvor.Ogromna zaduženjaZbog sumnje da su se u Poljoprivrednom kombinatu „Beograd“ vršile razne malverzacije, angažovani su istražni organi Uprave kriminalističke policije, saznaje Kurir.- Već tri meseca je policija u PKB. Istražuje se čitavo poslovanje i zbog čega je zabeleženo ogromno povećanje zaduženja - kaže naš izvor. Generalni direktor PKB Dragiša Petrović potvrdio je da UKP istražuje ovo preduzeće.- Već neko vreme inspektori vrše istragu u PKB - rekao je Petrović za Kurir.

PKBGLODARI MIGRIRALI SA OKOLNIH STANIŠTAIz PKB potvrđuju da su im ove godine žitarice uništili glodari:- Tokom maja došlo je do povećanja broja poljskih miševa i voluharica, pa je na određenim parcelama nastala šteta na usevu strnih žita. Razlog za prenamnoženost tih glodara su prevashodno klimatski uslovi. Imali smo dugu i toplu jesen, a blagu i suvu zimu, kao i suvo proleće. To je bio razlog što je došlo do migracije poljskih glodara sa okolnih staništa. U momentu pojave bilo je nemoguće potpuno suzbiti glodare. Tako ukupno umanjenje prinosa iznosi oko 727 tona - 466 tona pšenice i 261 tona ječma .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track