KOLEGA PILOTA OMERA MEHIĆA: Kobno rizikovanje zbog političkog marketinga?!

Tragedija zbog promene plana sletanja

KOLEGA PILOTA OMERA MEHIĆA: Kobno rizikovanje zbog političkog marketinga?!

Društvo -
Siguran da je u Mehićevoj karijeri, i to skorijoj, bilo još takvih događaja. Setimo se samo Feketića. I treba staviti prst na čelo i zapitati se - dokle? Do kada?, kaže potpukovnik Ibraković

BEOGRAD - Helikopterska tragedija pogodila je celu Srbiju, ali najviše one koji su stradale poznavali lično.Ovo je razgovor sa kolegom pokojnog Omera Mehića iz Novog Sada, penzionisanim pilotom, potpukovnikom Zinaidom Ibrakovićem.

N1: Komisija je zaključila da u slučaju pada vojnog helikoptera nisu ispoštovane sve procedure. Kako je cela ta operacija vama delovala?

Ibraković: Imam utisak da je mnogo toga bilo pogrešno, jer izdavanjem zadatka generalu Bandiću, koji je samo informisao komandu vazduhoplovstva i njegovo izdavanje zadatka posadi bitno je narušena procedura, odnosno subordinacija, odnosno - način da se ovakvi događaji preduprede.

N1: U izveštaju se jasno vidi da je planirano mesto sletanja bio Banjički vis. Zbog čega je ono promenjeno, i to na civilni aerodrom, koji je rizičniji po vojnu posadu?

Ibraković: Mogu samo da pretpostavim da je u pitanju neka urgencija zbog politike ili medija ili bilo čega što je narušilo prvobitne planove i odluke. To menjanje je jako, jako opasno.

N1: U kojoj meri onda politika utiče na komandni lanac i da li je moguće da se izvode ovakve operacije koje su rizične zarad, recimo, političkog marketinga?

Ibraković: Ja sam siguran da je u Mehićevoj karijeri, i to skorijoj, bilo još takvih događaja. Setimo se samo Feketića. I treba staviti prst na čelo i zapitati se - dokle? Do kada? Nadam se da će ovaj događaj eliminisati politiku i ostaviti struci da radi svoj posao.

N1: Imajući u vidu da je komisija zaključila da se kontrola leta i posada "nisu razumeli", postavlja se pitanje obučenosti vojnih kadrova.

Ibraković: Da je Omer sleteo, bilo to na Batajnički aerodrom ili na "Nikolu Teslu", problem obuke i stanja obučenosti bi postojao i dalje. Ovako, ostaje za nauk da moramo menjati stvari, da se morati učiniti nešto, a imamo žrtve iza sebe, kaže penzionisani pilot potpukovnik Zinaid Ibraković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track