KOLIKO VARNICA TOLIKO... : Ovako je Vojska Srbije proslavila Badnji dan
Foto: Vojska Srbije

Božićna litija u kasarni Banjica 2

KOLIKO VARNICA TOLIKO... : Ovako je Vojska Srbije proslavila Badnji dan

Društvo -
BEOGRAD - U kasarni „Banjica-2” u Beogradu juče je obeležen Badnji dan. Osveštavanju i nalaganju badnjaka prethodila je božićna litija, koja se prvi put organizuje u toj kasarni.

Litiji su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić, a učestvovali su zaposleni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji rade u toj kasarni. Badnjak je nosio komandant kasarne pukovnik Milutin Matović.

Nakon nalaganja badnjaka prisutnima se obratio se prigodnom besedom profesor Bogoslovskog fakulteta protojerej stavrofor Dragomir Sando.

On je rekao da današnji dan nije običan dan i običan praznik i da to nikada nije bio u istoriji hrišćanske crkve, jer je unosio neskrivenu radost.

Istakao je da se, takođe, na ovaj dan dešavalo nešto najsudbonosnije u srpskom narodu, „kada su neprijatelji znali praznik i smisao ovoga dana i onda su nasrtali na najzverskiji način”.

„Upravo na Božić i pred Božić na Badnjak i okupljanja naša, gajila se i rađala se slobodarska misao za ona vremena koja će kasnije uslediti, kao što je to bivalo kroz naredne mesece u istoriji roda našega”, rekao je protojerej stavrofor Sando.

Glavni vojni sveštenik major Slađan Vlajić je potom poručio prisutnima da današnji dan u njihova srca i duše unese Hrista i da se „on iznova i uvek rađa u njima”.

Vojni sveštenici su učesnicima litije uručili badnjak, džepni kalendar i ikonu, koju im je darivao vladika Šumadijski i vojni gospodin Jovan.

Svečani događaj u kasarni "Banjica-2" organizovala je Uprava za ljudske resurse Generalštaba, a Badnji dan se na sličan način proslavlja i u drugim kasarnama Vojske Srbije.

(EPK/FOTO: Vojska Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track