Konačno rehabilitovan kralj Petar Drugi Karađorđević
Foto: Dado đilas

Jugoslovenskom monarhu vraćeni čast i ugled

Konačno rehabilitovan kralj Petar Drugi Karađorđević

Društvo -
Kako saznajemo, rešenje o rehabilitaciji doneto je 10. jula, ali je morao da se ispoštuje zakonski rok za eventualne žalbe, koji traje mesec dana

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu pravosnažno je rehabilitovao kralja Petra Drugog Karađorđevića, poslednjeg monarha Kraljevine Jugoslavije, koji je njome vladao od 1934. do 1945. godine.Kako saznajemo, rešenje o rehabilitaciji doneto je 10. jula, ali je morao da se ispoštuje zakonski rok za eventualne žalbe, koji traje mesec dana. S obzirom na to da se to nije dogodilo, nekadašnji vladar je pravosnažno rehabilitovan, a zvanično rešenje o tome u najskorije vreme treba da dobije i advokat Ðorđe Ðurišić, pravni zastupnik prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, sina rehabilitovanog Petra Drugog. Jedan primerak rešenja o rehabilitaciji biće dostavljen i Agenciji za restituciju, čime će moći da se nastavi postupak odlučivanja o zahtevu za povraćaj imovine naslednicima Karađorđevića.

Zvanično vladao od 1934. do 1945... Kralj Petar Drugi Karađorđević
Zvanično vladao od 1934. do 1945... Kralj Petar Drugi Karađorđević

Inače, zahtev za rehabilitaciju podnela je 2. februara upravo Agencija za restituciju, a s obzirom na to da su zakonom iz 2001. Karađorđevići rehabilitovani, sud je trebalo da donese samo rešenje o tome, a ne i da odlučuje da li su ispunjeni zakonski uslovi za rehabilitaciju. Podsetimo, godine 2001. ukinut je Ukaz Predsedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 8. marta 1947, koji je potpisao dr Ivan Ribar, a kojim su porodici Karađorđević oduzeti državljanstvo i imovina.(A. S. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track