KONAČNO SLEDI RASPRAVA I USVAJANJE: Zojin zakon pred poslanicima
Foto: Nebojša Mandić

Vanredna sednica skupštine Srbije

KONAČNO SLEDI RASPRAVA I USVAJANJE: Zojin zakon pred poslanicima

Društvo -
Kada bude usvojen, taj zakon će obavezati lekare da, ukoliko ne mogu da uspostave dijagnozu u roku od šest meseci, daju nalog da se uzorak tkiva i krvi pošalje u laboratorije u inostranstvu o trošku države

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije počeće danas raspravu o Predlogu zakona o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, genetički uslovljenih anomalija i retkih bolesti, poznatiji kao "Zojin zakon".

Kada bude usvojen, taj zakon će obavezati lekare da, ukoliko ne mogu da uspostave dijagnozu u roku od šest meseci, daju nalog da se uzorak tkiva i krvi pošalje u laboratorije u inostranstvu o trošku države.

Zakon su inicirali roditelji Zoje Mirosavljević koja je preminula od Batenove bolesti, a predlog zakona u skupštinsku proceduru uputio je poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević.

"Posle više od godinu dana borbe za "Zojin zakon", on će biti na dnevnom redu u Skupštini Srbije i zbog toga sam presrećan, jer je to dobar zakon i za sprski parlament i za demokratiju", rekao je Milisavljević.

On je podvukao da će "Zojin zakon" biti garancija da će država omogućiti postavljanje dijagnoze i lečenje i zahvalio ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru na podršci i što je po tom pitanju nastupio kao lekar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track