Kori Udovički: Promeniti Uredbu o zabrani zapošljavanja
Foto: Fonet Zoran Mrdja

Ministarka državne uprave

Kori Udovički: Promeniti Uredbu o zabrani zapošljavanja

Društvo -
Vlada je odlučna da se kvalitetom izbori sa partijskim zapošljavanjem, rekla je Kori Udovički

BEOGRAD - Uredbu o zabrani zapošljavanja neophodno je što pre promeniti, izjavila je za potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave Kori Udovički, i ocenila da je to trenutno najveći problem u opštinama.

Ona je precizirala da se, uz novi budžet, "radi na pripremi sistema koji će biti fleksibilniji u smislu da ograniči ukupno zapošljavanje, ali da omogući da svako u okviru svojih nadležnosti rasporedi posao tako da budu popunjena mesta od najveće važnosti".

"Vlada je odlučna da se kvalitetom izbori sa partijskim zapošljavanjem", rekla je Udovički i najavila da će ministarski tim stati na kraj partijskom zapošljavanju.

"Zašto bi neko ko mora da isporuči rezultate želeo da se okruži nesposobnim kadrovima?" upitala je ona.

Ministarka je rekla da izmene Zakona o državnim službenicima obavezuju da zaposleni na položaju budu postavljeni kroz konkurs i budu odabrani isključivo kvalifikovani i kvalitetni kadrovi.

"Počeli smo tako što smo obavili konkurs za zapošljavanje pomoćnika ministra u našem ministarstvu", rekla Udovički.

Ona je istakla da zakon o inspekcijskom nadzoru, koji treba da suzi prostor za sivu ekonomiju, treba da bude donet do kraja meseca.

"Pored zakona o platim razredima, u 2015. najveći zadatak će biti početak optimizacije javne uprave. Što dublje ulazimo u temu, menje smo spremni da olako govorimo o viškovima. Nekih poslova ima suviše, a neke ne ume niko da radi", ocenila je ministraka.

Upitana da li je zadovoljna učinkom, Udovički je odgovorila: "Kada pogledam koliko smo uradili u mom resoru, čini mi se da treba da budemo ponosni. Kada vidi koliko je to daleko od ciljeva, nisam zadovoljna".

Povodom platnih razreda i stručne spreme, ministarka je rekla da plate ne treba da budu iste za istu stručnu spremu, već da odražavaju vrednost posla koja se ne meri samo stručnom spremom, složenošću posla, već i odgovornošću i uslovima u kojima se radi.

"Važno je da budemo realni, za neke poslove nećemo naći ljude ako ih ne nagrađujemo bar približno onoliko koliko im nudi tržište i privatni sektor", dodala je ministarka Kori Udovički.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track