Kosovska Mitrovica: Duhovna akademija u slavu Svetog Dimitrija
Foto: Beta

Proslava gradske slave

Kosovska Mitrovica: Duhovna akademija u slavu Svetog Dimitrija

Društvo -
Izbor poezije, pesama i autentičnih kazivanja iz Velikog rata Mitrovčani su propratili suzama, pevanjem i aplauzima

KOSOVSKA MITROVICA - Podeljeni grad na Ibru je tradicionalnom Duhovnom akademijom koja je u petak veče održana u amfiteatru Tehničkog fakulteta započeo proslavu gradske slave Svetog velikomučenika Dimitrija - Mitrovdan.

Tematski, Duhovna akademija je bila posvećena zaštitniku Kosovske Mitrovice, po kome nosi i ime, Svetom Dimitriju, i jubileju 100 godina od Velikog rata.

Mitrovčane su u holu Tehničkog fakulteta dočekali srpski vojnici sa trobojkom i mališani u nošnjama sa fotografijama iz Velikog rata. Izbor poezije, pesama i autentičnih kazivanja iz Velikog rata Mitrovčani su propratili suzama, pevanjem i aplauzima.

U slavu Svetog Dimitrija i čast junacima Velikog rata pojao je crkveni hor "Nušić" pod upravom Petra Rakića iz Kosovske Mitrovice.

Specijalni gost večeri je bio narodni guslar Boško Vujačić, deca iz predskolske ustanove "Danica Jaramaz", ucenici OŠ "Sveti Sava", KUD "Kosovski Božur", Narodni orkestar pod upravom Slobodana Nikolića, pisac Milan Mihajlović.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je ispred opštine čestitao svojim sugrađanima slavu pozivajući ih na slogu i jedinstvo.

"Ono što nedostaje i ono što moramo da negujemo jeste pomirenje među zavađenom braćom, kao što i naša vera nalaže da svi budemo jednaki, da svi budemo jedinstveni i složni. To ćemo i učiniti sutrašnjom gradskom litijom.

Budite pre svega zdravi i srećni, uradićemo sve da obezbedimo sigurniju budućnost", rekao je Spirić. Danas će svetu liturgiju sa početkom u 8 časova u sabornom hramu Sv Dimitrija služiti Episkop Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski Teodosije.

U 10 časova iz hrama kreće litija do Trga Šumadija gde će se u 11 časova obaviti sečenje slavskog kolača. Po povratku litije u hram održaće se slavski ručak i kulturno umetnički program.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track