KOZMETIČKE PREVARE: U sapune stavljaju loj, a u parfeme urin

Znate li čime se perete, kupate i mirišete

KOZMETIČKE PREVARE: U sapune stavljaju loj, a u parfeme urin

Društvo -
Laboratorijska istraživanja pokazala da se u kopijama kozmetičkih proizvoda mogu naći materije životinjskog porekla, pa čak i opasne hemikalije koje izazivaju kancer

BEOGRAD - Stručnjaci upozoravaju da su kopije kozmetičkih proizvoda, kojih ima sve više u prodaji, prepune raznih hemikalija, veoma opasnih po zdravlje. Naime, razna istraživanja pokazala su da se u kozmetičkim proizvodima mogu naći olovo, kancerogene materije, životinjski loj, urin... Upravo zbog toga je engleski list Dejli mejl za potrebe članka laboratorijski testirao deset kozmetičkih proizvoda koji su poručeni putem interneta. Tom prilikom utvrđeno je da su čak osam od deset proizvoda bili lažni i prepuni najrazličitijih supstanci čije prisustvo nije bilo naznačeno na etiketi.Stradaju trepaviceGoran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, za Kurir kaže da od nekih kozmetičkih proizvoda kosa može potpuno da opadne.- Pojedini proizvođači stavljaju sve i svašta u proizvode, što može biti veoma opasno po naše zdravlje. Neke farbe koje žene koriste mogu dovesti do potpunog opadanja kose. Takođe, vrlo često stradaju trepavice i obrve zbog raznih loših olovaka za oči i maskara. U parfeme se stavlja sve i svašta, te treba obratiti pažnju gde se kupuje i od koga jer se parfem nanosi po vratu i dekolteu, kao i po rukama - upozorava Papović i dodaje da zdravlje potrošača treba da bude na prvom mestu.Više bakraBritanski dermatolozi radili su istraživanja koja su pokazala da olovke za oči imaju čak 46 puta veći nivo bakra od dozvoljenog, a da se u nekim ajlajnerima i maskarama može naći lak za nokte. Najgore šta su pokazala istraživanja bilo je da se u kopijama parfema nalazi urin, koji je poslužio kao zamena za stabilizatore koji se nalaze u originalnom parfemu, a pojedini sapuni sadržali su životinjski loj.Ono što zabrinjava i na šta lekari upozoravaju jeste da upotreba ovih kozmetičkih proizvoda može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i imati dugotrajne posledice, počevši od osipa i očnih infekcija, pa do trovanja olovom, oštećenja srca, bubrega i nervnog sistema.

Dr Aleksandar AdamovićLOŠ PROIZVOD NAJOPASNIJI ZA KOŽUPrimarijus dr Aleksandar Adamović, dermatolog, kaže da svaki proizvod mora da ima svoju deklaraciju i da prođe sve kontrole i studije.Na svakom kozmetičkom proizvodu mora pisati koja biološka svojstva ima, svi proizvodi moraju proći najrigoroznije kontrole i preglede. Loš proizvod je najopasniji za kožu, može svašta da joj. Međutim, ne mora proizvod biti uvek loš da bi nekoj osobi napravio komplikaciju. Ljudi su različiti i različito reaguju na pojedine proizvode - kaže Adamović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track